Συνταγές |Βαγγέλης Δρίσκας

Συνταγή για Mont Blanc

Φωτογραφία: iStock/Ideal Image

Εκτέλεση

Το Mont Blanc είναι το απόλυτο χειμωνιάτικο γλυκό λόγω του ονόματός του αλλά και λόγω του βασικού του υλικού, του κάστανου. Από το 1500 έφτιαχναν το χειμώνα στην Ιταλία ένα γλυκό πουρέ κάστανου και αυτό ήταν ένα από τα πιο αγαπητά γλυκά του χειμώνα. Από το 1900 και μετά, στο τεϊοποτείο Angelina στο Παρίσι, πήραν τη βασική συνταγή του πουρέ, τη συνδύασαν με μαρέγκες και σαντιγί και δημιούργησαν το περίφημο Mont Blanc με τη μορφή που το γνωρίζουμε σήμερα.

Η συνταγή ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο και πλέον το φτιάχνουν παντού σε παραλλαγές, όπως τάρτα ή τούρτα ή σεμιφρέντο. Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή γλυκά στην Ιαπωνία, στο Χονγκ Κόνγκ και στη Σιγκαπούρη. Σε αυτές τις χώρες δίνουν γεύση και χρώμα στον πουρέ κάστανου, προσθέτοντας τσάι μάτσα ή φράουλες ή εξωτικά φρούτα.

Αυτές οι τάρτες Mont Blanc είναι ένα πολύ φίνο γλυκό και, παρόλο που έχουν αρκετά στάδια, όπως θα διαπιστώσετε, φτιάχνονται εύκολα. Πουρέ κάστανου θα βρείτε στην αγορά, γλυκό ή άγλυκο, και θα διευκολυνθείτε, σίγουρα όμως δεν μπορεί να συγκριθεί με την πλούσια γεύση από τα κάστανα που θα βράσετε και θα πολτοποιήσετε μόνοι σας. Με τη δοσολογία της συνταγής θα φτιάξετε 8 ατομικές τάρτες ή 1 μεγάλη εντυπωσιακή τάρτα που θα μοσχοβολάει κάστανο!

Για τις τάρτες: Ανακατέψτε το αλεύρι με τα αμύγδαλα και την άχνη ζάχαρη. Προσθέστε το βούτυρο και τρίψτε το με το μείγμα του αλευριού. Όταν το μείγμα γίνει σαν ψίχουλα, ρίξτε τον κρόκο και ζυμώστε μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα χέρια. Αν χρειαστεί, προσθέστε ελάχιστο παγωμένο νερό. Τυλίξτε τη ζύμη με μεμβράνη τροφίμων, αφήστε τη στο ψυγείο για μισή ώρα και μετά ανοίξτε τη με τον πλάστη. Αλείψτε με βούτυρο και αλευρώστε το εσωτερικό από 8 ατομικές φόρμες για τάρτες. Απλώστε το φύλλο της ζύμης και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 35 λεπτά.

Για την κρέμα κάστανο: Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγί. Βάλτε σε ένα μπολ τη μαρμελάδα κάστανο και ρίξτε σταδιακά τη σαντιγί ανακατεύοντας μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Αφήστε την κρέμα στο ψυγείο μέχρι να σερβίρετε.

Για τον πουρέ κάστανου: Ανακατέψτε στο μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα τον πουρέ κάστανου με την άχνη ζάχαρη, το βούτυρο και το ρούμι. Αφήστε τον πουρέ στο ψυγείο μέχρι να τον χρησιμοποιήσετε.

Για να συναρμολογήσετε τις τάρτες: Μοιράστε την κρέμα κάστανου στις τάρτες. Βάλτε τον πουρέ στο κορνέ με πολύ λεπτή μύτη ή στην ειδική πρέσα για πουρέ πατάτας και πιέστε για να βγει σαν μακαρόνι.

Μοιράστε τον πουρέ στις τάρτες πάνω από τη σαντιγί και πασπαλίστε με άχνη ζάχαρη. Γαρνίρετε με ψιλοκομμένα μαρόν γλασέ.

Πληκτρολογήστε για αναζήτηση

 
Φωτογραφία: iStock/Ideal Image
90'
8

Υλικά

Για τις τάρτες:

  • 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γρ. κρύο βούτυρο κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 50 γρ. αμύγδαλα τριμμένα σε σκόνη
  • 1 κρόκος
  • 50 γρ. ζάχαρη άχνη
  • Για την κρέμα κάστανο:
  • 500 ml κρέμα γάλακτος
  • 200 γρ. μαρμελάδα κάστανο

Για τον πουρέ κάστανου:

  • 800 γρ. βρασμένα κάστανα πολτοποιημένα (ή έτοιμο άγλυκο πουρέ κάστανου σε κονσέρβα)
  • 100 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 1 σφηνάκι ρούμι

Για το σερβίρισμα:

  • 4 ψιλοκομμένα μαρόν γλασέ
  • 100 γρ. άχνη ζάχαρη