Συνταγή για γιορτινή shepherd’s pie με μελωμένο κιμά και κολοκύθα
Εκτέλεση
H shepherd’s pie, που πάει να πει «πίτα του βοσκού», ιδιαίτερη σχέση με το τι εννοούμε εμείς οι Έλληνες όταν λέμε πίτα δεν έχει. Είναι ένα οικογενειακό φαγητό με βρετανική καταγωγή, ιδιαίτερα αγαπητό και στην Ιρλανδία, με κιμά, μαγειρεμένο με λαχανικά, συνήθως αρακά και καρότο, που σκεπάζεται με ένα πυκνό στρώμα πουρέ πατάτας, ψήνεται, ροδίζει κι αποκτά μια ωραία κρούστα.
Ο Κυριάκος Μελάς δίνει γιορτινό χρώμα στο κλασικό, αυτό πιάτο με τη μαμαδίστικη γεύση, νοστιμίζοντας τον κιμά με πράσο, κυδώνι, σκόρδο, πελτέ, μέλι και μπαχαρικά, που του δίνουν μια ιδιαίτερη, γλυκοπικάντικη γεύση και και προτάσσοντας στον πουρέ αντί για την πατάτα, που παίζει εδώ δεύτερο ρόλο, ψητή κολοκύθα. Τα στρώνουμε στο ταψί, τα πασπαλίζουμε με νιφάδες παρμεζάνας κι είναι έτοιμα για τον φούρνο.