Συνταγή για τσάτνεϊ κυδωνιού
Εκτέλεση
Τσάτνεϊ μπορεί να φτιάξει κανείς από οποιοδήποτε σχεδόν φρούτο ή λαχανικό, βράζοντάς το με ξίδι, ζάχαρη, αλάτι, κρεμμύδι και μπαχαρικά. Οι ινδικής καταγωγής γλυκόξινες και πολλές φορές πικάντικες αυτές μαρμελάδες που μέσω των Βρετανών διαδόθηκαν σ΄όλο τον κόσμο γεμίζουν την κουζίνα μυρωδιές, αναβαθμίζουν ένα πλατό τυριών κι αλλαντικών και βάζουν μια διαφορετική πινελιά στα πιάτα. Ο Βαγγέλης Δρίσκας προτείνει ένα τσάτνεϊ με κυδώνι, τζίντζερ και κράμπερις, αρωματισμένο με κόλιαδρο, γλυκάνισο, μπαχάρι και κανέλα, που ταιριάζει πολύ με γραβιέρα και παρμεζάνα, με ζαμπόν χοιρινό ή γαλοπούλας, με ψητά πουλερικά και με ψητό χοιρινό κρέας. Για να φτιάξετε 2 βάζα των 500 γρ. ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:
1. Βάλτε όλα τα υλικά στην κατσαρόλα. Βράστε τα σε χαμηλή φωτιά για 45 λεπτά μέχρι να στεγνώσουν.
2. Ανακατέψτε κατά διαστήματα και, αν δείτε πως το μείγμα στεγνώνει νωρίτερα (ανάλογα με την ένταση της εστίας), κατεβάστε το από την εστία.
3. Διατηρήστε το τσάτνεϊ σε αποστειρωμένο βάζο.