Συνταγή για πάπια με σάλτσα πορτοκαλιού
Εκτέλεση
Για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι το μυαλό μας σχεδόν αυτόματα πηγαίνει σε μια τροφαντή γαλοπούλα ή σε ένα ωραίο χοιρινό. Υπάρχουν όμως πολλές λαχταριστές εναλλακτικές, όπως για παράδειγμα αυτή η κλασική πάπια με πορτοκάλι, που είναι σίγουρο ότι θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας. Μπορείτε να τη γαρνίρετε με λαχανικά, με πουρέ σελινόριζας ή με άγριο ρύζι. Για να την ετοιμάσετε, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:
- Βάλτε στην κατσαρόλα το βούτυρο και τη ζάχαρη. Αφήστε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας κατά διαστήματα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Ρίξτε το ξίδι και το λικέρ. Προσθέστε το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, τη μαυροδάφνη, την κανέλα και τα φύλλα δάφνης. Αλατίστε και βράστε τη σάλτσα για λίγα λεπτά.
- Καθαρίστε το λίπος από την περιοχή της κοιλιάς. Χαράξτε το δέρμα της πάπιας σε αρκετά σημεία και αλατοπιπερώστε τη. Καθαρίστε το ένα πορτοκάλι και βάλτε την ψίχα του στην κοιλιά της.
- Ακουμπήστε την πάπια σε μια σχάρα πάνω από ένα ταψί και ψήστε τη σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 30 λεπτά.
- Βγάλτε το ταψί με το λίπος και, αφού πετάξετε το λίπος, κόψτε το δεύτερο πορτοκάλι σε φέτες και βάλτε τες με τη σειρά στο ταψί.
- Ακουμπήστε την πάπια, περιχύστε τη με τη σάλτσα πορτοκαλιού και ρίξτε στο ταψί το ζωμό κοτόπουλου. Ψήστε στους 160ο C για 30 λεπτά ακόμα. Αφήστε τη μετά για λίγα λεπτά στο γκριλ για να γλασάρει η πέτσα της.
- Βγάλτε την πάπια από το φούρνο, αφήστε τη για 15 λεπτά πριν την κόψετε σε μερίδες.
- Στραγγίστε τη σάλτσα από το ταψί και αφήστε τη για λίγη ώρα για να μαζευτεί το λίπος στην επιφάνεια. Βγάλτε το λίπος με ένα κουτάλι, βάλτε τη σάλτσα σε μια κατσαρόλα και αφήστε τη σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει ή δέστε τη με 1 κουταλιά κορνφλάουρ διαλυμένο σε 2-3 κουταλιές νερό. Κόψτε την πάπια σε μερίδες και σερβίρετε με τη σάλτσα της.