Συνταγές | Κυριάκος Μελάς

Συνταγή για μιλφέιγ με καραμελωμένους ξηρούς καρπούς

Εκτέλεση

Έχει μεγάλη ιστορία. Αναφορές στο μιλφέιγ υπάρχουν σε γαλλικά βιβλία μαγειρικής ήδη από το 1749. Κλασικό, διαχρονικό, το  γλυκό με τα χίλια φύλλα και την βελούδινη κρέμ πατισερί, είναι από τα πιο αγαπημένα «λευκά» επιδόρπια. Σ’ αυτή του την εκδοχή,  χωρίς κρέμα γάλακτος, με λευκή σοκολάτα αντί για βούτυρο, γίνεται θαυμάσιο, ελαφρύ ταυτόχρονα πλούσιο. Όσο για τους καραμελωμένους ξηρούς καρπούς, του πάνε πολύ. Το μυστικό για να γίνει τραγανή και εύθρυπτη η σφολιάτα; Να την απλώσετε στο ταψί, να την τρυπήσετε με ένα πιρούνι πολλές φορές κι αφού την ψήσετε για 10 λεπτά, να την πατήσετε για να φύγει ο παγιδευμένος αέρας, πριν την ξαναβάλετε στον φούρνο.

Δείτε αναλυτικά τα βήματα της συνταγής στο απόσπασμα από την εκπομπή «Ποιος είναι πρωινιάτικα;» που ακολουθεί:   

Πληκτρολογήστε για αναζήτηση

 
35'
8

Υλικά

  • 1½ συσκευασία φύλλο σφολιάτας
  • 1.200 ml γάλα
  • 130 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 3 αυγά και 2 κρόκους 
  • 70 γρ. κορν φλάουρ 
  • 7 φύλλα ζελατίνης (13 γρ.) 
  • 100 γρ. λευκή σοκολάτα 
  • 1 λοβό βανίλιας ή βανιλίνη

 Για τους καραμελωμένους ξηρούς καρπούς:

  • 4 κ.σ. ξηρούς καρπούς (ιδανικά φιστίκι Αιγίνης ή φουντούκι)
  • 4 κ.σ. καστανή ζάχαρη