Συνταγή για γαλλική κρεμμυδόσουπα
Εκτέλεση
Πλούσια σε γεύση, εξαιρετικά χορταστική, η κρεμμυδόσουπα, που σερβίρεται στις σπιτικές τραπεζαρίες και στα εστιατόρια, στις αγορές, αλλά και μετά τα ξενύχτια, είναι από τα πλέον κλασικά πιάτα της γαλλικής κουζίνας. Το καραμέλωμα των κρεμμυδιών είναι το Α και το Ω για αυτό το φαγητό. Είναι το σημείο που θέλει παραπάνω προσοχή. Με σπιτικό ζωμό βοδινού γίνεται ακόμη πιο νόστιμο, οι ζωμοί του εμπορίου όμως αποτελούν μια καλή λύση αν δεν έχετε το χρόνο ή τη διάθεση να φτιάξετε τον δικό σας.
Όταν είναι έτοιμη η σούπα, τη βάζετε σε ένα βαθύ πιάτο, προσθέτετε από πάνω τα φρυγανισμένα ψωμάκια με τη γραβιέρα κι έχετε ένα ωραιότατο αντίδοτο στο κρύο. Αν τώρα θέλετε να την κάνετε πιο παραδοσιακά γαλλική, αλλάζετε λίγο το τελευταίο στάδιο της συνταγής: τη μοιράζετε σε τέσσερα πυρίμαχα μπολ, τοποθετείτε μια φέτα ή δύο φέτες φρυγανισμένης μπαγκέτας στο καθένα και την αφήνετε στον φούρνο για λίγα λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί.
Τα βήματα της συνταγής:
- Βάζετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτετε τα κρεμμύδια και τα ανακατεύετε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να βγάλουν τα υγρά τους.
- Προσθέτετε με το βούτυρο, δυναμώνετε τη φωτιά και τα αφήνετε μέχρι να σκουρύνουν και να αρχίσουν να παίρνουν ένα καστανό χρώμα. Ρίχνετε τη ζάχαρη και συνεχίζετε το ανακάτεμα για 10 με 15 λεπτά ακόμη μέχρι να καραμελώσουν. Προσθέτετε το ψιλοκομμένο σκόρδο.
- Σβήνετε με το κρασί και μετά από 2 με 3 λεπτά συμπληρώνετε με το ζωμό, προσθέτοντας το δαφνόφυλλο, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε τη σούπα να βράσει για περίπου 30 λεπτά.
- 10 λεπτά πριν τη σερβίρετε στρώνετε τις φέτες της μπαγκέτας (πρέπει να είναι κομμένες αρκετά λεπτές) σε ένα ταψί που έχετε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί και τις βάζετε για λίγα λεπτά στο φούρνο που έχετε προθερμάνει στους 160? C.
- Όταν είναι πλέον τραγανές, τις πασπαλίζετε με την τριμμένη γραβιέρα και τις ξαναβάζετε στο φούρνο μέχρι να λιώσει το τυρί.
- Σερβίρετε δύο φετούλες ψωμιού με κάθε πιάτο κρεμμυδόσουπας.