Συνταγή για σοκολατόψωμο (babka) με πραλίνα φουντουκιού
Εκτέλεση
Θα δείτε, όλοι θα ζητήσουν και δεύτερο κομμάτι. Σ΄ αυτή της την εκδοχή η μπάμπκα (babka), το αφράτο, στριφτό γλυκό ψωμί με την εβραϊκή καταγωγή που μοιάζει αρκετά με το δικό μας τσουρέκι, πέρα από πολύ νόστιμη είναι και εξαιρετικά θρεπτική: είναι γεμισμένη με χειροποίητη πραλίνα φουντουκιού με σοκολάτα, κακάο (μπορεί κανείς να το αντιταστήσει, αν θέλει, με σκόνη χαρουπιού), μπανάνα, ελαιόλαδο και μέλι.
Δεν είναι δύσκολο να ετοιμάσουμε το λαχταριστό αυτό σοκολατόψωμο. Μόνο η ζύμη χρειάζεται λίγη υπομονή. Πρέπει να την αφήσουμε ξεκουραστεί σε δύο διαφορετικά στάδια της παρασκευής. Μια φορά μόλις τη βγάλουμε από τον κάδο του μίξερ –θα πρέπει να είναι μαλακή και ελαστική– και μία ακόμη μόλις την πλέξουμε και σχηματίσουμε το στεφάνι.
Ο Κυριάκος Μελάς μας δείχνει πώς να φτιάξουμε το πολύ ωραίο γλυκό στο βίντεο που ακολουθεί: