Συνταγή για σουτζουκάκια σχάρας με σάλτσα romesco
Εκτέλεση
Όταν ακούει κανείς «σουτζουκάκια σχάρας» σκέφτεται για συνοδεία, σχεδόν αυτόματα, κόκκινη σάλτσα και γιαούρτι. Ο Χρύσανθος Καραμολέγκος μας προτείνει μια πολύ αρωματική εκδοχή, λίγο πιο σύνθετη μεν, χωρίς να είναι ιδιαίτερα δύσκολη στην εκτέλεση δε. Τον κιμά θα τον καρυκέψουμε με σκόρδο, κύμινο, ξερό κόλιανδρο, φρέσκο κρεμμυδάκι και μέντα. Κι όταν τα σουτζουκάκια ψηθούν, θα τα σερβίρουμε με μια παραλλαγή της καταλανικής (τεραγκονέζικης για την ακρίβεια) σάλτσας romesco με πιπεριά Φλωρίνης και φέτα –που της δίνουν μια ελληνική νότα– και μια δροσερή σάλτσα γιαουρτιού με μέντα, κάπαρη και λεμόνι. Για να τα φτιάξουμε, ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:
- Ψιλοκόβουμε τη μέντα, το σκόρδο και το φρέσκο κρεμμυδάκι, τα ανακατεύουμε με τον κιμά και τα υπόλοιπα υλικά και τα πλάθουμε σε μικρά σουτζουκάκια.
- Για τη σάλτσα romesco χτυπάμε στο μπλέντερ τα καρύδια, το ψωμί, το σκόρδο, τις πιπεριές και την πάπρικα και, εκτός μπλέντερ, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το λεμόνι και τη θρυμματισμένη φέτα.
- Για να φτιάξουμε τη σάλτσα γιαουρτιού, αναμειγνύουμε όλα τα υλικά και τη βάζουμε στο ψυγείο.
- Ψήνουμε τα σουτζουκάκια στη σχάρα για 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά και τα σερβίρουμε με τη σάλτσα romesco και τη σάλτσα γιαουρτιού.