Συνταγές | Κυριάκος Μελάς

Συνταγή για ριζότο παντζαριού με ψητά μανιτάρια και θυμάρι

Εκτέλεση

Στο ριζότο μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς ένα σωρό υλικά. Είναι σίγουρο όμως ότι αυτή η κατακόκκινη εκδοχή της ιταλικής σπεσιαλιτέ, που συνδυάζει τη γλύκα του παντζαριού, την ένταση της παρμεζάνας και τη γήινη γεύση των μανιταριών θα σας κερδίσει με την πρώτη μπουκιά. Διαφορετικό, νόστιμο, εμφανίσιμο, μπορεί να σερβιριστεί και ως πρώτο και ως κυρίως πιάτο. Σε ένα τραπέζι στο σπίτι θα κλέψει την παράσταση.

Τα παντζάρια τα τρίβετε στον τρίφτη και τα βάζετε ωμά στην κατσαρόλα. Η εναλλακτική είναι να τα ψήσετε στον φούρνο τυλιγμένα με αλουμινόχαρτο. Κατά τα άλλα, τα βήματα είναι τα κλασικά: ο ζωμός μπαίνει σε δόσεις και το συνεχές ανακάτεμα είναι απαραίτητο, μέχρι το ρύζι να χυλώσει κι οι κόκκοι του να έχουν μαλακώσει μεν, αλλά να κρατάνε στο δόντι. Στο τέλος προσθέτετε τα μανιτάρια, που έχετε ψήσει στον φούρνο με σκόρδο, θυμάρι και ξύσμα λεμονιού, ραντίζετε το ριζότο με ελαιόλαδο, τρίβετε λίγο πιπέρι και το μοιράζετε στα πιάτα. Αν θέλετε, συμπληρώνετε και με γιαούρτι ή κρέμα βαλσάμικου.

Πληκτρολογήστε για αναζήτηση

 
50'
4

Υλικά

  • 400 γρ. ρύζι αρμπόριο
  • 2 παντζάρια
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1,5-1,7 λίτρα ζωμό λαχανικών
  • 100 ml λευκό κρασί
  • 150 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 2-3 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι

Για τα ψητά μανιτάρια:

  • 300 γρ. μανιτάρια
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 4 κλαδάκια θυμάρι
  • ξύσμα 1 λεμονιού
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για το σερβίρισμα:

  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • παρθένο ελαιόλαδο
  • γιαούρτι
  • κρέμα βαλσάμικου