Κυριακάτικο γλύκισμα – «Κολασμένο» σπιτικό τιραμισού
Εκτέλεση
1. Σ’ ένα μπολ ανακατεύετε τον καφέ φίλτρου με το λικέρ του καφέ. Βυθίζετε εκεί τα μισά σαβαγιάρ και τα τοποθετείτε σε βαθύ παραλληλόγραμμο σκεύος το ένα δίπλα στο άλλο μέχρι να καλυφτεί ο πάτος.
2. Χτυπάτε στο μίξερ το τυρί-κρέμα μέχρι να αφρατέψει καλά. Ρίχνετε τη ζάχαρη άχνη και συνεχίζετε το χτύπημα μερικά λεπτά. Προσθέτετε έναν έναν τους κρόκους των αυγών και την εσάνς πικραμύγδαλου, ενώ συνεχίζετε το χτύπημα. Με τα ασπράδια των αυγών ετοιμάζετε σφιχτή μαρέγκα χτυπώντας τα καλά και την ενσωματώνετε στο μείγμα του τυριού με απαλές κινήσεις.
3. Απλώνετε τη μισή κρέμα πάνω από τα σαβαγιάρ και επαναλαμβάνετε βάζοντας μια στρώση σαβαγιάρ και άλλη μια στρώση κρέμα. Αφήνετε το γλυκό στο ψυγείο αρκετές ώρες για να σφίξει. Πασπαλίζετε με κακάο.
Tip για ασφαλή ωμά αυγά.
α. Φτιάξτε το τιραμισού με παστεριωμένους κρόκους και ασπράδι αυγού και που θα βρείτε σε επιλεγμένα σούπερ μάρκετ.
β. Φτιάξτε το τιραμισού με αυγά (κρόκους) που θα παστεριώσετε στο σπίτι ανακατεύοντάς τα απαλά σε μπεν μαρί μέχρι να ανεβούν σε θερμοκρασία από 70° C και πάνω, οπότε θεωρούνται ασφαλή.