Σπιτικά ψωμάκια για μπέργκερ - Μαλακά και αφράτα σα «γλύκισμα»
Εκτέλεση
Σε μικρή κατσαρόλα ρίχνετε το γάλα, το νερό και το βούτυρο και ανακατεύετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αφήνετε το μείγμα για περίπου 5 λεπτά να κρυώσει.
Στο μπολ του μίξερ ή σε ένα μεγάλο μπολ (αν θέλετε να ζυμώσετε με το χέρι) αναμειγνύετε 2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύριγια όλες τις χρήσεις, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτετε το ζεστό μείγμα γάλακτος-νερού και στη συνέχεια τα αυγά που έχετε χτυπήσει από πριν. Ανακατεύετε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθούν.
Στη συνέχεια, και ενώ ζυμώνετε με το χέρι ή με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, προσθέτετε στο μείγμα 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις και συνεχίζετε το ζύμωμα μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στο μπολ και να είναι μόνο ελαφρώς κολλώδης στην αφή (δεν πειράζει αν κολλάει ελάχιστα στα δάχτυλά σας). Αν χρειάζεται προσθέτετε λίγο αλεύρι ή νερό, στο τέλος πάντως πρέπει να έχετε μια λεία και ελαστική ζύμη.
Κάνετε τη ζύμη μπάλα και την τοποθετείτε σε ένα λαδωμένο μπολ. Την καλύπτετε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνετε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο περίπου 1 έως 2 ώρες.
Αφού η ζύμη έχει διπλασιαστεί σε όγκο τη ζυμώνετε και πάλι, για πολύ λίγο, με τα χέρια σας και την αφήνετε για λίγα λεπτά να ξεκουραστεί. Τη χωρίζετε σε οκτώ κομμάτια και την πλάθετε σε ίσες μπαλίτσες. Τοποθετείτε τα ψωμάκια σε ένα ταψί που έχετε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί. Τα αφήνετε και πάλι σε ζεστό μέρος 30’ με 60’ για να φουσκώσουν λίγο ακόμα.
Όταν είναι έτοιμα, τα αλείφετε με αυγό και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 -200?C για περίπου 10’-15' μέχρι να ροδίσουν.