Το γλυκό του Σαββατοκύριακου - Καραμελέ με φρέσκο γάλα και κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση
- Βράζετε τη ζάχαρη με το νερό μέχρι η καραμέλα να αποκτήσει ένα σκούρο χρώμα. Αδειάζετε το μείγμα αμέσως σε φόρμα ή σε βαθύ πυρέξ.
- Ζεσταίνεται σε κατσαρόλα με μέτρια θερμοκρασία την κρέμα γάλακτος, το γάλα, τους σπόρους βανίλιας ή της εσάνς ανακατεύοντας για 5'.
- Εν τω μεταξύ, σε μεγάλο μπολ, χτυπάτε ελαφρά τα ολόκληρα αυγά με τη ζάχαρη και τους κρόκους. Αφαιρείτε από το μείγμα γάλακτος τους σπόρους της βανίλιας (αν έχετε χρησιμοποιήσει). Χτυπώντας συνεχώς ελαφρά προσθέτετε σταδιακά το μείγμα του γάλακτος στο μείγμα των αυγών.
- Αδειάζετε την κρέμα μέσα στη φόρμα ή το πυρέξ όπου έχετε ρίξει την καραμέλα (πάνω από τη καραμέλα). Τοποθετείτε τη φόρμα ή το πυρέξ μέσα σε ένα μεγαλύτερο ταψί, όπου έχετε προσθέσει νερό (μπεν μαρί) και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C για 45'-50' ή έως ότου σταθεροποιηθεί η κρέμα.
- Αφήνετε να κρυώσει καλά, και την τοποθετείτε στο ψυγείο για να παγώσει. Αναποδογυρίζετε σε μία μεγάλη πιατέλα και σερβίρετε.
Tip. Για να καταλάβετε ότι η κρέμα είναι έτοιμη τρυπάτε με ένα κοφτερό μαχαίρ κι αν βγει στο μαχαίρι καραμέλα το γλυκό σας είναι έτοιμο. Μπορείτε να μοιράσετε το μείγμα κρέμας-καραμέλας σε μικρότερα φορμάκια και να φτιάξετε ατομικές κρεμούλες.