Αν δεν προμηθευτείτε το γαύρο καθαρισμένο (που σας το προτείνουμε), τον καθαρίζετε ως εξής: Κρατάτε το κάθε ψαράκι από την ουρά και με τα δάχτυλά σας αφαιρείτε τα λέπια του κάτω από κρύο νερό της βρύσης. Βγάζετε το κεφάλι του τραβώντας συγχρόνως και το μεσαίο κόκαλο.
Τοποθετείτε τα ψαράκια κατά στρώσεις σε ένα μεγάλο μπολ, όχι μεταλλικό. Ανάμεσα σε κάθε στρώση ρίχνετε ξίδι και χοντρό αλάτι. Τα αφήνετε να μαριναριστούν 6 ώρες τουλάχιστον ή -ακόμη καλύτερα- τα ετοιμάζετε από την προηγούμενη μέρα.
Βγάζετε τα ψάρια από την άρμη και τα ξεπλένετε ένα ένα κάτω από κρύο νερό βρύσης.
Τα σερβίρετε σε πιατέλα και τα περιχύνετε με λάδι και χυμό λεμονιού. Τα προσφέρετε ως ορεκτικό.