Το ωραίο γλυκό της Κυριακής - «Παλιομοδίτικη» τούρτα ανανά
Εκτέλεση
Ετοιμάζετε την επικάλυψη: Χτυπάτε τη ζάχαρη, το βούτυρο και το εκχύλισμα βανίλιας. Ρίχνετε το μείγμα σε στρογγυλή φόρμα 22 εκ.
Τοποθετείτε τις φέτες ανανά καλά στραγγισμένες σε μία στρώση πάνω από το μείγμα βουτύρου-ζάχαρης, καλύπτοντας τη βάση του σκεύους. Βάζετε τα κερασάκια μαρασκίνο στα κενά του ανανά. Αφήνετε τη φόρμα στο ψυγείο όσο ετοιμάζετε το κέικ.
Ετοιμάζετε το κέικ: Αναμειγνύετε το αλεύρι με το αλάτι. Χτυπάτε το βούτυρο σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να γίνει κρεμώδες. Προσθέτετε τη ζάχαρη και συνεχίζετε το χτύπημα να ομοιογενοποιηθούν τα υλικά.
Προσθέτετε τα αυγά ένα ένα χτυπώντας πάντα να ενσωματωθούν και αυτά. Συνεχίζετε ρίχνοντας το γιαούρτι με την κρέμα και το εκχύλισμα βανίλιας. Προσθέτετε τμηματικά το αλεύρι και ανακατεύετε απαλά να αφομοιωθεί και αυτό.
Βγάζετε τη φόρμα από το ψυγείο και αδειάζετε ομοιόμορφα τη ζύμη του κέικ πάνω από την επικάλυψη με τους ανανάδες.
Ψήνετε 45’ με 55’ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180? C. Βγάζετε το κέικ από το φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει για 20 λεπτά. Περνάτε με ένα μαχαίρι περιμετρικά τα τοιχώματα για να ξεκολλήσεια ευκολότερα και αναποδογυρίζετε την τούρτα σε πιατέλα σερβιρίσματος.
Πληκτρολογήστε για αναζήτηση
60'
6
Υλικά
Για την επικάλυψη
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1/4 φλιτζανιού βούτυρο, λιωμένο
1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
500 γρ. ανανά κονσέρβας σε φέτες στραγγισμένο
20 κεράσια μαρασκίνο
Για το κέικ
2 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλάκι του γλυκού χοντρό αλάτι
½ φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
1 φλιτζάνι ζάχαρη
2 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
? φλιτζάνι γιαούρτι ανακατεμένο με ½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος