Συνταγές | Χριστίνα Τσαμουρά

Γλυκάκι κανείς; Κέικ λεμονιού με αρωματικό γλάσο

Εικόνα: Unsplash

Εκτέλεση

Ετοιμάζετε το κέικ

  1. Χτυπάτε το βούτυρο και τη ζάχαρη με το μίξερ μέχρι να αφρατέψουν και να ομοιογενοποιηθούν. Προσθέτετε τη βανίλια και ένα ένα τα αυγά, ανακατεύοντας διαρκώς το μείγμα.
  2. Αναμειγνύετε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και το ξύσμα λεμονιού. Προσθέστε το μείγμα του αλευριού εναλλάξ με το χυμό λεμονιού στο μείγμα βουτύρου-ζάχαρης-αυγών ανακατεύοντας μέχρι να αποκτήσετε μια λεία χυλώδη ζύμη.
  3. Ρίχνετε τη ζύμη σε καλά βουτυρωμένη φόρμα και ψήνετε το κέικ σε προθερμασμένο στους 180°C φούρνο για 45'-50'. Το αφήνετε να κρυώσει για περίπου 15'. 

Ετοιμάζετε το γλάσο

  1. Ρίχνετε τη ζάχαρη άχνη σε ένα μπολ. Προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού και ανακατεύτε μέχρι να αποκτήσετε ένα λείο, παχύρρευστο μείγμα.
  2. Προσθέτετε περισσότερο χυμό λεμονιού ή ζάχαρη άχνη, ανάλογα με το αν θέλετε να το αραιώσετε ή να το πήξετε κι άλλο. 
  3. Ρίχνετε το γλάσο πάνω από το κέικ και το βοηθάτε με μια σπάτουλα να απλωθεί παντού.
  4. Αν θέλετε γαρνίρετε το κέικ με λίγο ξύσμα λεμονιού, φέτες λεμόνι κ.λπ..

Πληκτρολογήστε για αναζήτηση

 
Εικόνα: Unsplash
60'
4

Υλικά

Για το κέικ

  • 2 φλιτζάνια (260 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • λίγο αλάτι στη μύτη του κουταλιού
  • 1 φλιτζάνι (200 γρ. ) ζάχαρη
  • 4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 φλιτζάνι (230 γρ.) βούτυρο αγελαδινό, σε θερμοκρασία δωματίου
  • μια δόση εσάνς βανίλιας
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1/4 του φλιτζανιού (περίπου 60 ml) φρέσκο χυμό λεμονιού 

Για το γλάσο λεμονιού

  • 1 φλιτζάνι (115 γρ.) ζάχαρη άχνη
  • 2 - 3 κουταλιές της σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού