Kέικ μυρμηγκάτο: Ζουμερό, σοκολατένιο, σιροπιαστό - Δείτε βίντεο

Εικόνα: OpenTV

Εκτέλεση

  1. Ετοιμάζετε πρώτα το σιρόπι, για να κρυώνει. Βάζετε τη ζάχαρη με το νερό σε κατσαρολάκι και μόλις έρθουν σε βρασμό τα αφήνετε για 2'. Αποσύρετε το κατσαρολάκι από τη φωτιά. Αφήνετε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει πριν το χρησιμοποιήσετε.
  2. Ετοιμάζετε το γλάσο. Σπάτε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια και τη ρίχνετε σε ενα μπολ. Βάζετε το γάλα να βράζει και μόλις ζεσταθεί το ρίχνετε στη σοκολάτα. Αφήνετε να λιώσει χωρίς να ανακατεύετε.
  3. Ετοιμάζετε το κέικ. Χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη. Ρίχνετε μέσα τα αυγά και συνεχίζετε το χτύπημα. Προσθέτετε το γάλα, το μπέικιν πάουντερ και τις βανίλιες. Ανακατεύετε να ομοιογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτετε την τρούφα σοκολάτας. Την ανακατεύετε και αυτή να πάει παντού στο μείγμα.
  4. Απλώνετε το μείγμα σε ταψί και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 45'.
  5. Περιχύνετε το καυτό κέικ με το κρύο σιρόπι και το αφήνετε για 5' να απορροφηθεί τελείως.
  6. Ρίχνετε από πάνω το γλάσο σοκολάτας, το απλώνετε με σπάτουλα αν χρειαστεί να πάει παντού και βάζετε το κέικ στο ψυγείο να σφίξει το γλάσο.

Σημείωση: Το απολαυστικό γλυκό με το παράξενο όνομα, το οποίο χρωστάει στην τρούφα της ζύμης που θυμίζει μυρμηγκάκια, πρότεινε ο σεφ Νίκος Καρβέλας στην εκπομπή του Open Beyond «Ποιος είναι πρωινιάτικα» με την Μπέττυ Μαγγίρα.  

Πληκτρολογήστε για αναζήτηση

 
Εικόνα: OpenTV
60'
8

Υλικά

Για το κέικ

  • 250 γρ. βούτυρο
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 6 αυγά
  • 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κουταλιά του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 3 βανίλιες
  • 200 γρ. τρούφα σοκολάτας

Για το σιρόπι

  • 700 γρ. ζάχαρη
  • 700 γρ. νερό

Για το γλάσσο

  • 500 γρ. σοκολάτα γάλακτος
  • 200 γρ. γάλα φρέσκο.