Για τραπέζι: Κοτόπιτα φόρμας με πράσο και γραβιέρα - Δείτε βίντεο
Εκτέλεση
- Ρίχνετε σε κατσαρόλα το λάδι και αχνίζετε το κρεμμύδι και το πράσο. Προσθέτετε τον κιμά από το κοτόπουλο. Ρίχνετε αλάτι και πιπέρι. Σοτάρετε τον κιμά μέχρι να αλλάξει χρώμα. Προσθέτετε το αλεύρι και αφού το καβουρντίσετε για λίγο προσθέτετε και το γάλα. Ανακατεύετε.
- Προσθέτε τα μυρωδικά και τη γραβιέρα και ανακατεύετε το μείγμα της γέμισης. Την αφήνετε στο ψυγείο να κρυώσει καλά για 1 ώρα
- Κόβετε όλα τα φύλλα της συσκευασίας στη μέση και τα αλείφετε με λίγο λάδι. Τοποθετείτε φύλλο φύλλο στη φόρμα καλύπτοντας τόσο τον πάτο και τα πλαϊνά, όσο και το κεντρικό τοίχωμα και αφήνοντας τα περισσεύματα να εξέχουν.
- Ρίχνετε την κρύα γέμιση κουταλιά κουταλιά μέσα στη φόρμα πάνω από το φύλλο πιέζοντας με ένα κουτάλι ώστε να πάρει καλά το σχήμα της. Καλύπτετε τη γέμιση με τα περισσεύματα των φύλλων γυρίζοντάς τα προς το κέντρο.
- Στρώνετε αντικολλητικό χαρτί σε ένα δίσκο ψησίματος ή τη λαμαρίνα του φούρνου. Αναποδογυρίζετε την πίτα, όπως είναι άψητη, πάνω στο δίσκο. Περνάτε με ένα πινέλο την επιφάνεια με αυγό και γάλα ελαφρά χτυπημένα. Πασπαλίζετε με σουσάμι και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C μέχρι να ροδίσει όμορφα.
Σημείωση: Τη γιορτινή κοτόπιτα πρότεινε ο σεφ Νίκος Καρβέλας στην εκπομπή του Open Beyond «Ποιος είναι πρωινιάτικα» με την Μπέττυ Μαγγίρα.