Πορτοκαλόπιτα σαν κέικ με ολόκληρα πορτοκάλια σε σπιτικό, «μαρμελαδένιο» σιρόπι - Δείτε βίντεο
Εκτέλεση
- Χαράζετε τα πορτοκάλια -όπως είναι με τη φλούδα τους- σε κάθετες λωρίδες και τα βάζετε σε κατσαρόλα με νερό που βράζει για 20’, ώστε να τα ξεπικρίσετε. Τα σουρώνετε.
- Μόλις κρυώσουν, τα ξεπλένετε καλά και τα κόβετε σε φέτες κρατώντας τη φλούδα και τη σάρκα (όχι τα υγρά). Πιέζετε με τα χέρια σε σουρωτήρι να φύγουν και όσα υγρά έχουν απομείνει και περνάτε τις φλούδες και τη σάρκα των πορτοκαλιών από το μπλέντερ.
- Ετοιμάζετε το σιρόπι-μαρμελάδα βάζοντας το νερό με τη ζάχαρη να βράζουν. Μόλις πάρουν βράση ρίχνετε μέσα και το μείγμα των ψιλοκομμένων πορτοκαλιών. Ανακατεύετε 2’ - 3’ και τα αφήνετε.
- Χτυπάτε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτετε τα γιαούρτια και την πορτοκαλόφλουδα. Αναμειγνύετε το αλεύρι με το σιμιγδάλι και το μπέικιν πάουντερ. Τα ρίχνετε και αυτά στο μείγμα αυγών-ζάχαρης. Ανακατεύετε να ομοιογενοποιηθούν τα υλικά και μεταφέρετε το μείγμα σε ταψάκι. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-175° C για 45’.
- Βγάζετε το ταψί από τον φούρνο και περιχύνετε με το σιρόπι πορτοκαλιού. Κόβετε κατευθείαν σε μερίδες και αφήνετε το γλυκό στην άκρη μέχρι να τραβήξει όλο το σιρόπι και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Σημείωση: Τη λαχταριστή πορτοκαλόπιτα πρότεινε ο σεφ Νίκος Καρβέλας στην εκπομπή του Open Beyond «Ποιος είναι πρωινιάτικα» με την Μπέττυ Μαγγίρα.