Για ουζάκι - Σουπιές στιφάδο με κοκκάρια
Εκτέλεση
- Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκες σουπιές, τις πλένουμε και καθαρίζουμε (ή ζητάμε από τον ιχθυοπώλη να το κάνει).
- Κόβουμε τις σουπιές σε κομμάτια ή τις αφήνουμε ολόκληρες (ανάλογα και το μέγεθός τους) σε μια κατσαρόλα, χωρίς νερό, σε χαμηλή φωτιά, σκεπασμένες με το καπάκι για περίπου 20-30 λεπτά μέχρι να αχνίσουν και να βγάλουν τα υγρά τους.
- Βάζουμε σε ένα τηγάνι το μισό ελαιόλαδο, τα κοκκάρια και το μισό αλάτι, σε χαμηλή φωτιά, και σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσουν τα κρεμμυδάκια, για περίπου 15 λεπτά.
- Στη συνέχεια αδειάζουμε τα κρεμμύδια στην κατσαρόλα με τις σουπιές και συμπληρώνουμε και τα υπόλοιπα υλικά (το άλλο μισό αλάτι, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον πελτέ και το πιπέρι). Προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό και σιγοβράζουμε για περίπου 30 λεπτά, με κλειστή την κατσαρόλα, την οποία ανοίγουμε κατά διαστήματα για να ελέγξουμε τα υγρά.
- Αν στα 30 λεπτά δεν έχει δέσει, ανοίγουμε το καπάκι και δυναμώνουμε τη φωτιά.
Σημείωση: Η συνταγή είναι του Αλέξανδρου Τοκίδη από το εστιατόριο «Μαύρη Θάλασσα», φημισμένο στέκι ψαροφαγίας, στη Θεσσαλονίκη, με ιστορία από το μακρινό 1926 (Νικολάου Πλαστήρα 3, Καλαμαριά, τηλ. 231932542). Αρχείο Έθνους/EatMe.