Για τον απογευματινό καφέ ή το τσάι – «Παλιομοδίτικα» πτι φουρ με μαρμελάδα
Εκτέλεση
- Χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια. Στη συνέχεια προσθέτετε τα αυγά ένα ένα και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να αποκτήσετε ένα μείγμα ομοιογενές. Προσθέτετε και το αλεύρι και ανακατεύετε να ενσωματωθεί κι αυτό πλήρως.
- Μεταφέρετε το μείγμα σε κορνέ και αδειάζετε πιέζοντάς το μικρές, ίσες ποσότητες ζύμης στο σχήμα που σας βολεύει -στρογγυλές, μακρόστενες κ.λπ.- πάνω σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικο χαρτί. Θυμηθείτε να αφήσετε μια κάποια απόσταση μεταξύ των μπισκότων, γιατί με το ψήσιμο ανοίγουν.
- Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 15'. Βγάζετε τα μπισκότα και τα αφήνετε να κρυώσουν καλά. Κολλάτε τα μπισκότα ανά δύο μεταξύ τους χρησιμοποιώντας λίγη από τη μαρμελάδα της αρεσκείας σας (βερίκοκο, φράουλα κ.λπ.)
- Βουτάτε τα μπισκότα σε λιωμένη κουβερτούρα (το πολύ μέχρι τη μέση) και τα αφήνετε πάνω σε αντικολλητικό χαρτί μέχρι να στεγνώσουν.
Μπορεί στα γαλλικά ο όρος πτι φουρ να προσδιορίζει λογή λογής μπισκοτάκια, στην Ελλάδα των προηγούμενων δεκαετιών πάντως ήταν ταυτόσημος με τα γιαγιαδίστικα «βουτήματα», με τη λεπτή στρώση μαρμελάδας στη μέση και τη μερική επικάλυψη σοκολάτας ή τρούφας. Αυτή είναι η συνταγή τους.