Αφράτες τηγανίτες με χαλούμι, κολοκυθάκια και ξινόγαλο
Εκτέλεση
Σε μπολ αναμειγνύετε το ξινόγαλο ή το αριάνι, το ασπράδι του αυγού, το βούτυρο λιωμένο και το αλάτι. Ανακατεύετε καλά και αφήνετε το μείγμα να σταθεί για 10'. Σε άλλο σκεύος αναμειγνύετε τους 2 τύπους αλευριού, τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ.
Ρίχνετε το μείγμα των στερεών υλικών στο μείγμα του ξινογάλακτος και ανακατεύετε μέχρι να αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά. Προσθέτετε το καρότο, τα κολοκυθάκια, τα κρεμμυδάκια, το χαλούμι και το δυόσμο και ανακατεύετε πάλι. (Το μείγμα πρέπει να είναι παχύρρευστο).
Ζεσταίνετε αρκετό ηλιέλαιο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Βάζετε στο τηγάνι 4 τσέρκια και ρίχνετε εκεί το χυλό για να γίνουν οι τηγανίτες φουσκωτές και αφράτες και να πάρουν ολοστρόγγυλο σχήμα. Μπορείτε να τις φτιάξετε και χωρίς τσέρκι -θα απλώσουν πιο πολύ αλλά θα παραμείνουν πεντανόστιμες.
Ελέγχετε τις τηγανίτες από την κάτω πλευρά και μόλις ροδίσουν, αφαιρείτε τα τσέρκια και τις γυρίζετε με μία μεγάλη σπάτουλα από την άλλη.
Τηγανίζετε για άλλα δύο λεπτά για να ροδίσουν και από την άλλη πλευρά και τις στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.