Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με τη μαργαρίνη, τη ζάχαρη και τα αυγά. Προσθέτετε κατόπιν το μέλι και τη βανίλια.
Κοσκινίζετε το αλεύρι μαζί με τη σόδα και τα ρίχνετε στο μείγμα βουτύρου. Προσθέτετε και τα καρύδια και ζυμώνετε μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά.
Παίρνετε μικρές ποσότητες από τη ζύμη, ανοίγετε σε κορδόνια και πλάθετε κουλουράκια-κοτσίδες (ή φτιάχνετε μεγάλες κοτσίδες και τις κόβετε στη συνέχεια στο μήκος που θέλετε τα κουλουράκια σας).
Τα τοποθετείτε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και βουτυρωμένο, με τέτοιο τρόπο ώστε το ένα να απέχει αρκετά το ένα από το άλλο.
Ψήνετε τα κουλουράκια σε μέτριο φούρνο στους 180° C 15’ περίπου. Τα αφήνετε να κρυώσουν και τα πασπαλίζετε, αν θέλετε, με άχνη. Τα διατηρείτε σε μεταλλικό κουτί καλά κλεισμένο.