Παραδοσιακή κουζίνα - Φτιάχνουμε την εμβληματική τηγανοκουλούρα των Ροβιών
Εκτέλεση
- Βάζουμε το αλεύρι σε λεκανίτσα. Ρίχνουμε το αλάτι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και σιγά σιγά το νερό. Ζυμώνουμε καλά και αφήνουμε το ζυμάρι σκεπασμένο στην άκρη να φουσκώσει.
- Παίρνουμε μπαλίτσες ανάλογα με το ποσό μεγάλη θέλουμε την κουλούρα μας, τις ανοίγουμε με το χέρι ή τον πλαστή και απλώνουμε τη φέτα. Κλείνουμε τη ζύμη προσεκτικά, την ανοίγουμε και πάλι με τον πλάστη να πλατύνει και κάνουμε μια τρύπα στο κέντρο για να εκτονώνεται το λάδι και να μη φουσκώσει από τη μια πλευρά.
- Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι η τηγανοκουλούρα να πάρει όμορφο χρώμα και από τις δύο πλευρές.
Λίγα λόγια για τη συνταγή
Ανάμεσα στις γαστρονομικές δράσεις του 1ου Rovies Food Fest ξεχώρισε η ενότητα για την αγροτική κουζίνα των Ροβιών, το χαρακτήρα της και τις καταβολές της. Στην αυλή του Anemoia Evia (παραθαλάσσιου εστιατορίου) δοκιμάσαμε μεταξύ άλλων τις ζεστές, σπιτικές τηγανοκουλούρες που ετοίμασε η Σταυρούλα Γεωργίου Γιάμαλη. Πιάτο-σύμβολο μιας κουζίνας φτωχικής, στηριγμένης στο αλεύρι, που συνδυαζόταν σοφά με όποιο άλλο υλικό μπορούσε να προσφέρει ο τόπος ανά εποχή. Οι τηγανοκουλούρες κρατούσαν χορτάτη την οικογένεια, τους αγρότες στο λιομάζωμα ή -αργότερα- τους εργάτες στο εργοστάσιο χάρτου. Διαβάστε περισσότερα για την cucina povera των Ροβιών της Βόρειας Εύβοιας με ένα κλικ εδώ.