Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα γεμιστή - Η κλασική συνταγή
Εκτέλεση
- Ζεματίζετε τα συκωτάκια του κοτόπουλου για 2'-3' σε νερό που βράζει και στη συνέχεια τα ψιλοκόβετε.
- Ζεσταίνετε το λάδι σε μεγάλο και βαθύ τηγάνι και σοτάρετε τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερά) μέχρι να μαραθούν. Κόβετε τα μανιτάρια σε μικρά κομμάτια και τα ρίχνετε στο τηγάνι με τα κρεμμύδια μαζί με τα ψιλοκομμένα συκωτάκια. Μόλις πιουν τα υγρά τους, τα σβήνετε με το κρασί. Τα αφήνετε να πάρουν βράση και τα αλατοπιπερώνετε. Ρίχνετε λίγο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά) και το ρύζι, προσθέτετε 1/2 φλιτζάνι νερό ή ζωμό κοτόπουλου και τα αφήνετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να το πιουν το υγρό.
- Μόλις σβήσετε τη φωτιά, ρίχνετε τον φρέσκο μυρωδικό ψιλοκομμένο. Αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει, προσθέτετε το τυρί και το ψωμί, ανακατεύετε και γεμίζετε τη γαλοπούλα.
- Ράβετε τη γαλοπούλα και την τοποθετείτε σε βουτυρωμένο ταψί. Την περιχύνετε με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο, καρφώνετε τις φέτες των εσπεριδοειδών και τη σκεπάζετε με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο. Ψήνετε για 3 ώρες στους 180 °C. Αφαιρείτε το αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο και αφήνετε τη γεμιστή γαλοπούλα να ροδίσει.
Tip. Στη βασική συνταγή της γέμισης μπορείτε, αν θέλετε, να προσθέσετε κάστανα, σταφίδες, καβουρντισμένο κουκουνάρι και όποιον καρπό τραβάει η όρεξή σας.