Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε το ξερό κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον αρακά. Ρίχνετε λίγο αλάτι και πιπέρι, σβήνετε με το κρασί, προσθέτετε 1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό και μαγειρεύετε μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά.
Προσθέτετε τον άνηθο, τον μαϊντανό ή όποιο φρέσκο μυρωδικό σας αρέσει και κατεβάζετε το σκεύος από το μάτι. Ρίχνετε μέσα τον κομματισμένο καπνιστό σολομό, αφού του στάξετε λίγο λεμόνι, και ανακατεύετε.
Στο μεταξύ βράζετε τις πένες σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους και τις στραγγίζετε. Σερβίρετε τα ζυμαρικά με το μείγμα αρακά-σολομού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.