Σοτάρετε το κριθαράκι σε ένα τηγάνι όπου έχετε ρίξει το ελαιόλαδο ή το βούτυρο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 2'-3' ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινη κουτάλα.
Προσθέτετε το κρεμμύδι και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διάφανο. Προσθέτετε το σκόρδο και το σπανάκι και μαγειρεύετε μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά.
Προσθέτετε το 1/3 από το ζωμό κοτόπουλου, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να πάρει μια βράση.
Μαγειρεύετε προσθέτοντας ανά τακτά διαστήματα το ζωμό για όσο διάστημα υποδεικνύει η συσκευασία της μανέστρας. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε το κριθαράκι να σταθεί σκεπασμένο για 5'. Ανακατεύετε με ένα πιρούνι να αφρατέψει πριν το σερβίρετε.