Τάρτα με πλούσια γέμιση από πράσα, ζαμπόν, κασέρι και κεφαλογραβιέρα
Εκτέλεση
- Σε αντικολλητικό τηγάνι ροδίζετε πολύ ελαφρά το ζαμπόν. Το βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και το στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί. Ζεσταίνετε στο ίδιο τηγάνι το βούτυρο και σοτάρετε τα πράσα και το κρεμμύδι. Ανακατεύετε μέχρι να μαλακώσουν και σβήνετε με το κρασί. Συνεχίζετε το μαγείρεμα μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.
- Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε το μείγμα πράσων και κρεμμυδιών να κρυώσει. Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε το ζαμπόν και τα τυριά. Ανακατεύετε καλά.
- Στρώνετε σε βουτυρωμένη ταρτιέρα το φύλλο σφολιάτας ή κουρού, ώστε να καλυφθούν ο πάτος και τα πλαϊνά. Κόβετε τα περισσεύματα της ζύμης στις άκρες και τρυπάτε τη ζύμη με πιρούνι σε διάφορα σημεία. Απλώνετε μέσα το μείγμα των σοταρισμένων πράσων και κρεμμυδιών, του ζαμπόν και των τυριών.
- Χτυπάτε σε μπολ την κρέμα γάλακτος με τους κρόκους και το αλατοπίπερο. Περιχύνετε τη γέμιση της τάρτας και ψήνετε στους 180°C για 35’-40’, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Δείτε τη συνταγή της σπιτικής ζύμης για κις και αλμυρές τάρτες εδώ