Wikipedia: Ιστορικό ρεκόρ 449 εκατ. θεάσεων το 2020 για την ελληνική έκδοση
NewsroomΤο 2020 ο αριθμός των θεάσεων της Ελληνικής Βικιπαίδειας (Wikipedia) ήταν ο υψηλότερος στην ιστορία της, τόσο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού όσο και του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού λημμάτων της. Πέρυσι καταγράφηκαν περίπου 449 εκατομμύρια θεάσεις συνολικά στην ελληνική έκδοση της δημοφιλούς διεθνούς διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας, έναντι 382 εκατομμυρίων το 2019.
Αυτό προκύπτει από ανάλυση του Νίκου Λυκομήτρου, μέλους της Ομάδας Χρηστών Κοινότητας Wikimedia στην Ελλάδα, την οποία παρουσίασε ο Οργανισμός Ανοικτών Τεχνολογιών (ΕΛ/ΛΑΚ). Η σημαντική αύξηση κατά 67 εκατομμύρια θεάσεις μέσα στο 2020 οφείλεται στην αύξηση των επισκέψεων μετά τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν για την αποτροπή της διασποράς του κορονοϊού, στα περίπου 14.400 νέα λήμματα που δημιουργήθηκαν πέρυσι, αλλά και στη φυσική συνεχή αύξηση των θεάσεων των λημμάτων.
Όσον αφορά το μέσο πρόσβασης, καθ' όλους τους μήνες του 2020 η πλειονότητα των θεάσεων προήλθε από κινητές συσκευές, φτάνοντας τις 32.953.993. Ο αριθμός των θεάσεων από κινητές συσκευές έχει τροφοδοτήσει μεγάλο μέρος της ανόδου των θεάσεων της Βικιπαίδειας όλα αυτά τα χρόνια. Αντιθέτως, στις θεάσεις από υπολογιστές παρατηρείται κάμψη του αριθμού τους, αν και κατά τις περιόδους του «lockdown», τον Απρίλιο και τον Δεκέμβριο του 2020, ξεπέρασαν τα 16 εκατομμύρια. Οι θεάσεις από την εφαρμογή κινητού είναι σχετικά σταθερές με αυξομειώσεις. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο ξεκίνημα του 2020 (1η Ιανουαρίου) ο αριθμός των λημμάτων ήταν στα 171.792 λήμματα, ενώ την 31η Δεκεμβρίου είχε ανέλθει σε 185.904 λήμματα.
- Στην άβυσσο της πολιτικής κρίσης η Γερμανία: Πώς φτάσαμε στη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού – Πιέσεις σε Σολτς για άμεση προσφυγή στις κάλπες
- Μπουρλότο στον ΣΥΡΙΖΑ στο παρά ένα του συνεδρίου: Νέα κόντρα μετά τις καταγγελίες Πολάκη για το πόθεν έσχες Κασσελάκη
- Ο Τραμπ δείχνει τις προθέσεις του: Δεν έχουμε άλλη επιλογή από μαζικές απελάσεις μεταναστών
- Πομπηία: Εξέταση DNA ανατρέπει τις αφηγήσεις για τους κατοίκους της – Μοναδική ανακάλυψη ερευνητών