Τεχνολογία|01.05.2022 21:10

Elon Musk: Τι θα αλλάξει στο Twitter; Όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής

Newsroom

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Ίλον Μασκ (Elon Musk), παρουσίασε μερικά τολμηρά, αν και ακόμα ασαφή, σχέδια για τη μετατροπή του Twitter σε ένα μέρος «μέγιστης διασκέδασης», όταν αγοράσει την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης για 44 δισεκατομμύρια δολάρια και τη βγάλει από το Χρηματιστήριο.

Αλλά η εφαρμογή αυτών που προς το παρόν είναι κάτι περισσότερο από ένα μείγμα ασαφών αρχών και τεχνικών λεπτομερειών θα μπορούσε να είναι αρκετά πιο περίπλοκη από ό,τι υποδεικνύει, όπως παρατηρεί το Associated Press.

Ελευθερία του λόγου

Η πιο ζωηρή προτεραιότητα του Μασκ- αλλά και αυτή με τον πιο ασαφή οδικό χάρτη - είναι να κάνει το Twitter μια «πολιτικά ουδέτερη» ψηφιακή πλατεία του παγκόσμιου διαλόγου που θα επιτρέπει τόση ελευθερία λόγου όση επιτρέπουν οι νόμοι κάθε χώρας.

Έχει αναγνωρίσει ότι τα σχέδιά του για την αναδιαμόρφωση του Twitter θα μπορούσαν να εξοργίσουν την πολιτική αριστερά και κυρίως να ικανοποιήσουν τη δεξιά. Δεν έχει διευκρινίσει τι ακριβώς θα κάνει με τον μόνιμα απαγορευμένο λογαριασμό του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ή με άλλους δεξιούς ηγέτες των οποίων τα tweets έχουν προσκρούσει στους περιορισμούς της εταιρείας κατά της ρητορικής μίσους, των βίαιων απειλών ή της επιβλαβούς παραπληροφόρησης.

Εάν ο Μασκ ακολουθήσει αυτή την κατεύθυνση, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι θα επαναφέρει όχι μόνο τον Τραμπ, αλλά «πολλούς, πολλούς άλλους που αφαιρέθηκαν ως αποτέλεσμα των συνωμοσιών του QAnon, της στοχευμένης παρενόχλησης δημοσιογράφων και ακτιβιστών και φυσικά όλων των λογαριασμών που αφαιρέθηκαν μετά τις 6 Ιανουαρίου», δήλωσε η Τζόαν Ντόνοβαν, η οποία μελετά την παραπληροφόρηση στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. «Αυτό θα μπορούσε δυνητικά να είναι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι».

Ο Μασκ δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να αναστείλει ορισμένους λογαριασμούς, αλλά λέει ότι τέτοιες απαγορεύσεις θα πρέπει να είναι προσωρινές. Η τελευταία του κριτική επικεντρώθηκε σε αυτό που περιέγραψε ως «απίστευτα ακατάλληλο» μπλοκάρισμα από το Twitter το 2020 ενός άρθρου της New York Post για τον Χάντερ Μπάιντεν, το οποίο η εταιρεία δήλωσε ότι ήταν λάθος και διορθώθηκε εντός 24 ωρών.

Ανοιχτοί αλγόριθμοι

Το μακροχρόνιο ενδιαφέρον του Μασκ για την τεχνητή νοημοσύνη αντικατοπτρίζεται σε μία από τις πιο συγκεκριμένες προτάσεις που περιέγραψε στην ανακοίνωση της συγχώνευσής του - την υπόσχεση ότι «θα καταστήσει τους αλγορίθμους ανοιχτού κώδικα για να αυξήσει την εμπιστοσύνη». Μιλάει για τα συστήματα που κατατάσσουν το περιεχόμενο για να αποφασίσουν τι εμφανίζεται στις ροές των χρηστών.

Εν μέρει οδηγός της δυσπιστίας, τουλάχιστον για τους υποστηρικτές του Μασκ, είναι η παράδοση μεταξύ των πολιτικών συντηρητικών των ΗΠΑ σχετικά με τη «σκιώδη απαγόρευση» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πρόκειται για ένα υποτιθέμενο αόρατο χαρακτηριστικό για τη μείωση της εμβέλειας των χρηστών με κακή συμπεριφορά χωρίς να απενεργοποιούνται οι λογαριασμοί τους. Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η πλατφόρμα του Twitter είναι προκατειλημμένη έναντι των συντηρητικών- μελέτες έχουν διαπιστώσει το αντίθετο, όταν πρόκειται για συντηρητικά μέσα ενημέρωσης ειδικότερα.

Ο Μασκ έχει ζητήσει να αναρτηθεί ο υπολογιστικός κώδικας που τροφοδοτεί το news feed του Twitter για δημόσια επιθεώρηση στο στέκι προγραμματιστών GitHub. Αλλά μια τέτοια «διαφάνεια σε επίπεδο κώδικα» δίνει στους χρήστες ελάχιστη εικόνα για το πώς το Twitter λειτουργεί γι' αυτούς χωρίς τα δεδομένα που επεξεργάζονται οι αλγόριθμοι, δήλωσε ο Νίκος Διακόπουλος, επιστήμονας πληροφορικής του Πανεπιστημίου Northwestern.

Ο Διακόπουλος δήλωσε ότι υπάρχουν καλές προθέσεις στον ευρύτερο στόχο του Μασκ να βοηθήσει τους ανθρώπους να μάθουν γιατί τα tweets τους προωθούνται ή υποβιβάζονται και αν οι ανθρώπινοι συντονιστές ή τα αυτοματοποιημένα συστήματα κάνουν αυτές τις επιλογές. Αλλά αυτό δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η υπερβολική διαφάνεια σχετικά με τον τρόπο κατάταξης των μεμονωμένων tweets, για παράδειγμα, μπορεί να διευκολύνει τους «ανειλικρινείς ανθρώπους» να παίξουν με το σύστημα και να χειραγωγήσουν έναν αλγόριθμο για να επιτύχουν τη μέγιστη δυνατή προβολή για τον σκοπό τους, δήλωσε ο Διακόπουλος.

Νίκη για τα spam bots

Τα «spam bots» που μιμούνται πραγματικούς ανθρώπους έχουν ενοχλήσει προσωπικά τον Μασκ, η δημοτικότητα του οποίου στο Twitter έχει εμπνεύσει αμέτρητους λογαριασμούς μιμητών που χρησιμοποιούν την εικόνα και το όνομά του - συχνά για να προωθήσουν απάτες κρυπτονομισμάτων που μοιάζουν σαν να προέρχονται από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla.

Βέβαια, οι χρήστες του Twitter, μεταξύ των οποίων και ο Μασκ, «δεν θέλουν spam», δήλωσε ο Ντέιβιντ Γκριν, διευθυντής πολιτικών ελευθεριών στο Electronic Frontier Foundation. Αλλά ποιος ορίζει τι μετράει ως spam bot;

«Εννοείτε όλα τα bot, όπως, ξέρετε, αν ακολουθήσω ένα bot του Twitter που απλώς ανεβάζει ιστορικές φωτογραφίες φρούτων; Επιλέγω να το ακολουθήσω. Αυτό δεν επιτρέπεται να υπάρχει;» είπε. Υπάρχουν επίσης πολλοί λογαριασμοί Twitter γεμάτοι spam, οι οποίοι τουλάχιστον εν μέρει διοικούνται από πραγματικούς ανθρώπους και οι οποίοι καλύπτουν το φάσμα από αυτούς που προωθούν προϊόντα μέχρι αυτούς που προωθούν πολωτικό πολιτικό περιεχόμενο για να αναμειχθούν στις εκλογές άλλων χωρών.

Αυθεντικοποιήση όλων των χρηστών

Ο Μασκ έχει επανειλημμένα πει ότι θέλει το Twitter να «πιστοποιεί όλους τους ανθρώπους», μια διφορούμενη πρόταση που θα μπορούσε να σχετίζεται με την επιθυμία του να απαλλάξει τον ιστότοπο από τους λογαριασμούς spam.

Η ενίσχυση των καθημερινών ελέγχων ταυτότητας - όπως ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων ή τα αναδυόμενα παράθυρα που ρωτούν ποια από τις έξι φωτογραφίες δείχνει ένα σχολικό λεωφορείο - θα μπορούσε να αποθαρρύνει οποιονδήποτε από το να προσπαθήσει να συγκεντρώσει μια στρατιά από ψεύτικους λογαριασμούς.

Ο Μασκ μπορεί επίσης να εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφέρει σε περισσότερους ανθρώπους ένα «μπλε τσεκ» - το σημάδι επαλήθευσης που φέρουν σημαντικοί λογαριασμοί στο Twitter - όπως αυτός του Μασκ - για να δείχνουν ότι είναι αυτοί που λένε ότι είναι. Ο Μασκ πρότεινε ότι οι χρήστες θα μπορούσαν να αγοράσουν τα σημάδια ελέγχου ως μέρος μιας υπηρεσίας υψηλής χρέωσης.

Ωστόσο, ορισμένοι ακτιβιστές ψηφιακών δικαιωμάτων ανησυχούν ότι τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια πολιτική «πραγματικού ονόματος» που θα μοιάζει με την προσέγγιση του Facebook, το οποίο αναγκάζει τους ανθρώπους να επικυρώνουν το πλήρες όνομά τους και να το χρησιμοποιούν στο προφίλ τους. Αυτό θα φαινόταν να έρχεται σε αντίθεση με την εστίαση της Μασκ στην ελευθερία του λόγου, φιμώνοντας ανώνυμους πληροφοριοδότες ή ανθρώπους που ζουν κάτω από αυταρχικά καθεστώτα, όπου μπορεί να είναι επικίνδυνο αν ένα μήνυμα αντιφρονούντος μπορεί να αποδοθεί σε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο.

Twitter χωρίς διαφημίσεις;

Ο Μασκ έχει εκφράσει την ιδέα ενός Twitter χωρίς διαφημίσεις, αν και δεν ήταν μία από τις προτεραιότητες που περιγράφονται στην επίσημη ανακοίνωση της συγχώνευσης. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η διακοπή του κύριου τρόπου με τον οποίο η εταιρεία κερδίζει χρήματα θα ήταν μια δύσκολη αποστολή, ακόμη και για τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου.

Οι διαφημίσεις αντιπροσώπευαν περισσότερο από το 92% των εσόδων του Twitter κατά το οικονομικό τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου. Η εταιρεία λάνσαρε πέρυσι μια συνδρομητική υπηρεσία premium - γνωστή ως Twitter Blue - αλλά δεν φαίνεται να έχει κάνει μεγάλη πρόοδο στο να πείσει τους ανθρώπους να πληρώσουν γι' αυτήν.

Ο Μασκ έχει καταστήσει σαφές ότι προτιμά ένα ισχυρότερο μοντέλο συνδρομής για το Twitter που θα δίνει σε περισσότερους ανθρώπους μια επιλογή χωρίς διαφημίσεις. Αυτό θα ταίριαζε επίσης με την προσπάθειά του να χαλαρώσει τους περιορισμούς περιεχομένου του Twitter - τους οποίους ευνοούν σε μεγάλο βαθμό τα εμπορικά σήματα επειδή δεν θέλουν οι διαφημίσεις τους να περιβάλλονται από προσβλητικά και γεμάτα μίσος tweets.

Τι άλλο;

Ο Μασκ έχει γράψει και εκφράσει τόσες πολλές προτάσεις για το Twitter που μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ποιες από αυτές παίρνει στα σοβαρά. Συμμετείχε στο δημοφιλές κάλεσμα για ένα «κουμπί επεξεργασίας» - για το οποίο το Twitter λέει ότι ήδη εργάζεται - που θα επέτρεπε στους ανθρώπους να διορθώνουν ένα tweet λίγο μετά την ανάρτησή του. Μια λιγότερο σοβαρή πρόταση του Μασκ πρότεινε τη μετατροπή των κεντρικών γραφείων του Twitter στο κέντρο του Σαν Φρανσίσκο σε καταφύγιο αστέγων «αφού κανείς δεν εμφανίζεται ούτως ή άλλως» - ένα σχόλιο που εκλήφθηκε περισσότερο ως μια σπόντα για το εργατικό δυναμικό του Twitter στην εποχή της πανδημίας παρά ως αλτρουιστικό όραμα για το κτίριο.

Ο Μασκ δεν απάντησε σε ηλεκτρονικό αίτημα του Associated Press για να διευκρινίσει τα σχέδιά του.

Elon MuskTwitterΗΠΑειδήσεις τώραεξαγοράΈλον Μασκ