Τεχνολογία|12.07.2022 16:00

Ψάρια - ρομπότ καθαρίζουν τις θάλασσες από μικροπλαστικά

Newsroom

Ένα ρομποτικό ψάρι που θα "τρώει" μικροπλαστικά θα μπορεί κάποια μέρα να καθαρίζει τους μολυσμένους ωκεανούς του κόσμου, λέει μια ομάδα κινέζων επιστημόνων από το πανεπιστήμιο Σιτσουάν στη νοτιοδυτική Κίνα.

Μαλακά στην αφή και μόλις 1,3 εκατοστά σε μέγεθος, τα ρομπότ αυτά ήδη ρουφάνε μικροπλαστικά σε ρηχά νερά.

Η ομάδα που τα κατασκεύασε στοχεύει να τα καταστήσει ικανά να συλλέγουν μικροπλαστικά σε βαθύτερα νερά και να παρέχουν πληροφορίες για την ανάλυση της θαλάσσιας μόλυνσης σε πραγματικό χρόνο, λέει η Γουάνγκ Γιουάν, μια από τους ερευνητές που κατασκεύασαν το ρομπότ.

"Κατασκευάσαμε ένα τόσο ελαφρύ ρομπότ μινιατούρα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους, για παράδειγμα σε βιοϊατρικές και επικίνδυνες επιχειρήσεις, ένα τόσο μικρό ρομπότ που μπορεί να περιοριστεί σε ένα τμήμα του σώματός σου για να σε βοηθήσει να εξαλείψεις κάποια ασθένεια".

Το μαύρο ρομπότ ψάρι φωτίζεται από ένα φως, το οποίο το βοηθάει να ανοίγει τα πτερύγιά του και να κουνάει το σώμα του. Οι επιστήμονες μπορούν να το ελέγξουν χρησιμοποιώντας το φως για να αποφύγει να συγκρουστεί με άλλο ψάρι ή με σκάφος.

Αν κατά λάθος το φάει κάποιο άλλο ψάρι, μπορεί να χωνευτεί χωρίς να του προκαλέσει πρόβλημα καθώς είναι κατασκευασμένο από πολυουρεθάνη, η οποία είναι βιοδιασπώμενη, λέει η Γουάνγκ.

Το ψάρι μπορεί να απορροφά τους ρύπους και να "ζωντανεύει" ακόμη και αν καταστραφεί, ενώ μπορεί να κολυμπήσει πιο γρήγορα από τα περισσότερα μαλακά στην αφή ρομπότ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομικό θρίλερ στην Ευρώπη: Σε ιστορικά χαμηλά το ευρώ έναντι του δολαρίου - Έχασε 12% της αξίας του από τον Ιανουάριο

Σάλος με απαράδεκτο βίντεο του Βερναρδάκη: Αποκαλεί την Κεραμέως «Πισπιρίγκου της Παιδείας»

Αποκάλυψη BBC: Οι Βρετανικές Μυστικές Υπηρεσίες εκτελούσαν αμάχους και αιχμαλώτους στο Αφγανιστάν - Το μοτίβο που διακρίνεται στις αναφορές

Έξαλλοι οι χρήστες του YouTube: Κατέβηκαν βίντεο από το κανάλι «Lofi Girl» με 800 εκατ. προβολές μετά από ψευδείς αναφορές

ρομπότψάριαθάλασσαμικροπλαστικάειδήσεις τώρα