Τεχνολογία|19.02.2019 12:09

NASA: Εξήντα χρόνια στο ?ιάστηµα

Newsroom

Ποιος δεν θυµάται την εικόνα του πρώτου ανθρώπου να περπατά στην επιφάνεια της Σελήνης; Τις πρώτες φωτογραφίες της Γης από το ∆ιάστηµα; Ή τους Αµερικανούς αστροναύτες να ποζάρουν σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας µέσα από τις αποστολές Apollo; Στα 60 χρόνια της NASA, οι φωτογραφίες ανέκαθεν αποτελούσαν αναπόσπαστο µέρος των αποστολών της και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της «χρυσής εποχής», όπως θεωρείται η ψυχροπολεµική περίοδος της διαστηµικής κούρσας για την Αµερικανική Υπηρεσία ∆ιαστήµατος.

Επειτα από 60 χρόνια αποστολών εξερεύνησης του ∆ιαστήµατος που άλλαξαν τον τρόπο µε τον οποίο η ανθρωπότητα αντιλαµβάνεται το Σύµπαν, ένα βιβλίο Εξήντα χρόνια στο ∆ιάστηµα µε τίτλο «Τα Αρχεία της NASA» δίνει στους αναγνώστες µια µατιά µέσα από εικόνες στη µακρά ιστορία της Αµερικανικής ∆ιαστηµικής Υπηρεσίας. Το βιβλίο περιέχει περισσότερες από 400 γνωστές αλλά και εξαιρετικά σπάνιες φωτογραφίες και καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις από τη γέννηση της NASA µέχρι τα πιο πρόσφατα επιτεύγµατά της, πολλές από τις οποίες χρειάστηκε να σαρωθούν και να αναπαραχθούν σε υψηλή ανάλυση.

Η NASA, η πρώτη πολιτική διαστηµική υπηρεσία, ήταν ένα ψυχροπολεµικό δηµιούργηµα. Ιδρύθηκε την 1η Οκτωβρίου 1958 ως µια επείγουσα απάντηση στην επιτυχηµένη σοβιετική εκτόξευση του Sputnik 1 τον προηγούµενο χρόνο. Ως αντιστάθµισµα στη διαστηµική υπηρεσία της ΕΣΣ∆, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, ζήτησε από το Κογκρέσο να συσταθεί µια υπηρεσία ∆ιαστήµατος, ανεξάρτητη από τον στρατό. Το 1961 η ΕΣΣ∆ είχε ακόµα µία επιτυχία στέλνοντας τον πρώτο άνθρωπο στο ∆ιάστηµα, τον Γιούρι Γκαγκάριν, όµως η NASA απάντησε γρήγορα: το 1962 ο Τζον Γκλεν έγινε ο πρώτος άνθρωπος που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη και το 1969 ο Νιλ Αρµστρονγκ έγραψε Ιστορία ως ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στη Σελήνη.

Η διαστηµική υπηρεσία, η οποία είχε ξεκινήσει µε µερικές ερευνητικές οµάδες που πειραµατίζονταν µε τη µετατροπή µικρών πυραύλων, µέσα σε µία δεκαετία έκανε άλµατα για να φτάσει την ΕΣΣ∆ και να αποκτήσει αργότερα το στάτους του παγκόσµιου ηγέτη του ∆ιαστήµατος. Αποστολές σε Αφροδίτη και Αρη Εκτός από τις διάσηµες επανδρωµένες αποστολές στη Σελήνη, η NASA έχει στείλει ροµποτικά συστήµατα στην Αφροδίτη, στον Αρη και σε ακόµα µεγαλύτερα βάθη του ∆ιαστήµατος, που έχουν στείλει πίσω στη Γη γνώση και εικόνες που κόβουν την ανάσα.

Η 60χρονη ιστορία της NASA έχει σηµαδευτεί και από αποτυχίες και µεγάλες τραγωδίες. Μία από τις πιο τραγικές ηµέρες στην ιστορία των διαστηµικών εξερευνήσεων ήταν η καταστροφή του Challenger. Το διαστηµικό σκάφος διαλύθηκε 73 δευτερόλεπτα µετά την εκτόξευσή του, πάνω από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ, µε αποτέλεσµα τον θάνατο του επταµελούς πληρώµατος της αποστολής, που περιείχε για πρώτη φορά και µία πολίτη. Παρότι οι επιστήµονες θεωρούν ότι η επόµενη µέρα της ανθρωπότητας βρίσκεται στο ∆ιάστηµα, ο συγγραφέας του βιβλίου, Πιρς Μπιζόνι, επεσήµανε στην επιθεώρηση «New Scientist» πως «παραµένει γεγονός ότι δεν µπορούµε να µετεγκαταστήσουµε 7 δισ. ανθρώπους και η Γη πρέπει να είναι η προτεραιότητά µας για να διασφαλίσουµε ένα επιτυχηµένο µέλλον για την ανθρωπότητα. 

NASAδιάστημα