Τεχνολογία | 03.11.2022 08:40

Νέα έρευνα: Οι μέλισσες παράγουν ηλεκτρισμό και μπορούν να επηρεάσουν τον... καιρό!

Newsroom

Tα σμήνη μελισσών παράγουν τόσο πολύ ηλεκτρισμό που μπορούν να επηρεάσουν τον τοπικό καιρό, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η ανακάλυψη, που έγινε από ερευνητές μετρώντας τα ηλεκτρικά πεδία γύρω από τις κυψέλες των μελισσών (apis mellifera), αποκαλύπτει ότι οι μέλισσες μπορούν να παράγουν τόσο ατμοσφαιρικό ηλεκτρισμό όσο μια καταιγίδα.

Σύμφωνα με το livescience, αυτό μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην κατεύθυνση της σκόνης και να διαμορφώσει απρόβλεπτα καιρικά μοτίβα. Ο αντίκτυπος των μελισσών μπορεί ακόμη και να συμπεριληφθεί σε μελλοντικά κλιματικά μοντέλα.

Τα μικροσκοπικά σώματα αυτών των εντόμων μπορούν να πάρουν θετικό φορτίο ενώ τρέφονται, είτε από το τρίψιμο των μορίων του αέρα στα φτερά τους που χτυπούν γρήγορα (οι μέλισσες μπορούν να χτυπήσουν τα φτερά τους περισσότερες από 230 φορές το δευτερόλεπτο) είτε από την προσγείωση σε ηλεκτρικά φορτισμένες επιφάνειες.

Αλλά τα αποτελέσματα αυτών των μικροσκοπικών φορτίων θεωρούνταν προηγουμένως μικρής κλίμακας. Τώρα, μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό iScience, δείχνει ότι τα έντομα μπορούν να παράγουν μια συγκλονιστική ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας.

«Μόλις πρόσφατα ανακαλύψαμε ότι η βιολογία και τα στατικά ηλεκτρικά πεδία συνδέονται στενά και ότι υπάρχουν πολλές ανυποψίαστες συνδέσεις που μπορούν να υπάρχουν σε διαφορετικές χωρικές κλίμακες, από τα μικρόβια του εδάφους και τις αλληλεπιδράσεις φυτών-επικονιαστών μέχρι τα σμήνη εντόμων και το παγκόσμιο ηλεκτρικό κύκλωμα», είπε ο Έλλαρντ Χάντινγκ, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, στην Αγγλία, συντάκτης της μελέτης.

Η κλίση του ηλεκτροστατικού δυναμικού (που μπορεί να προκαλέσει σοκ όταν αγγίζετε ένα πόμολο πόρτας αφού περπατήσετε σε ένα χαλί) μπορεί επίσης να φορτίσει τον κεραυνό τρίβοντας συστάδες πάγου μέσα στα σύννεφα.

Ηλεκτροστατικά φαινόμενα συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο των εντόμων. Επιτρέπουν στις μέλισσες να προσελκύουν τη γύρη σε αυτές και βοηθούν τις αράχνες να δημιουργήσουν αρνητικά φορτισμένους ιστούς που προσελκύουν και αιχμαλωτίζουν τα θετικά φορτισμένα σώματα της λείας τους.

Για να ελέγξουν εάν οι συγκεντρωμένες μέλισσες παράγουν αξιοσημείωτες αλλαγές στο ηλεκτρικό πεδίο της ατμόσφαιράς μας, οι ερευνητές τοποθέτησαν ένα μόνιτορ ηλεκτρικού πεδίου και μια κάμερα κοντά σε πολλές αποικίες μελισσών. Κατά τη διάρκεια των 3 λεπτών που τα έντομα πλημμύρισαν τον αέρα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η δυναμική κλίση πάνω από τις κυψέλες αυξήθηκε στα 100 βολτ ανά μέτρο.

Σε άλλα γεγονότα σμηνών, οι επιστήμονες έχουν μετρήσει την επίδραση έως και 1.000 βολτ ανά μέτρο, καθιστώντας την πυκνότητα φορτίου ενός μεγάλου σμήνους μελισσών περίπου έξι φορές μεγαλύτερη από τις ηλεκτρισμένες καταιγίδες σκόνης και οκτώ φορές μεγαλύτερη από ένα σύννεφο καταιγίδας.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης ότι τα πυκνότερα σύννεφα εντόμων σημαίνουν μεγαλύτερα ηλεκτρικά πεδία, μια παρατήρηση που τους επέτρεψε να μοντελοποιήσουν άλλα σμήνη εντόμων, όπως ακρίδες και πεταλούδες.

Επειδή η σκόνη μπορεί να διασκορπίσει το ηλιακό φως, το να γνωρίζουμε πώς κινείται και «η ευρύτερη σκέψη, η σύνδεση της βιολογίας και της φυσικής θα μπορούσε να λύσει πολλά περίπλοκα προβλήματα, όπως γιατί μεγάλα σωματίδια σκόνης βρίσκονται τόσο μακριά από τη Σαχάρα», είπε ο Χάντινγκ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

καιρόςηλεκτρισμόςμέλισσεςειδήσεις τώρα