Μπουφάν αλά Χάρι Πότερ: Έφτιαξαν πανωφόρι που καθιστά το ανθρώπινο σώμα αόρατο στις θερμικές κάμερες
NewsroomΟ αόρατος μανδύας του Χάρι Πότερ δόθηκε από τον Ντάμπλντορ ως δώρο Χριστουγέννων με ένα σημείωμα: «Χρησιμοποίησέ τον καλά». Η αντίδραση του φίλου του Ρον ήταν, όπως θα περίμενε κανείς, να σοκαριστεί και φυσικά να ζηλέψει παράφορα. Ποιος, άλλωστε, δεν έχει ονειρευτεί να έχει τη δύναμη να τριγυρνάει μέσα στον κόσμο χωρίς να τον βλέπουν;
Λοιπόν, ίσως υπάρχουν κάποια καλά νέα για τον Ρον και τους υπόλοιπους από εμάς. Δύο αδέρφια δημιούργησαν κάτι που μοιάζει πολύ με έναν αόρατο μανδύα. Οι Steve και Nick Tidball ιδρυτές της φουτουριστικής εταιρείας ρούχων Vollebak, δημιούργησαν ένα θερμικό μπουφάν παραλλαγής, σχεδιασμένο έτσι ώστε να καθιστά το ανθρώπινο σώμα αόρατο στις υπέρυθρες κάμερες. Η λονδρέζικη εταιρεία εκτιμά ότι θα είναι έτοιμο να κυκλοφορήσει μέσα στα επόμενα 5 με 10 χρόνια.
Το αόρατο μπουφάν
Το μπουφάν είναι λευκό με σκούρες γκρι κάθετες λωρίδες. Κάθε μία αποτελείται από 100 στρώματα γραφενίου, του πιο αγώγιμου υλικού στον κόσμο. Το σακάκι κόστισε περίπου 100.000 λίρες για να κατασκευαστεί, όπως αναφέρει η Guardian, καθώς εμπεριέχει και καλώδια από χρυσό και χαλκό.
Βέβαια, το μπουφάν δεν μπορεί να κάνει αυτόν που το φορά αόρατο. Τουλάχιστον όχι ακόμη. Τα κομμάτια γραφενίου μπορούν να προγραμματιστούν ώστε να μιμούνται τα επίπεδα ακτινοβολίας του περιβάλλοντός τους, τουλάχιστον σε ένα μέρος του φάσματος, έτσι ώστε να εξαφανίζονται ουσιαστικά στο υπέρυθρο φως.
Το βασικό είναι ότι τα έμπλαστρα γραφενίου μπορούν να προγραμματιστούν ξεχωριστά, ώστε να εκπέμπουν διαφορετικά επίπεδα θερμικής ακτινοβολίας, ώστε να αναμειγνύονται με το περιβάλλον. Το επόμενο βήμα είναι να μειωθεί το μέγεθος των εμπλάστρων, έτσι ώστε ένα αντικείμενο να μπορεί να αναμειχθεί σε ένα πιο σύνθετο περιβάλλον – ένα άτομο σε ένα δάσος, για παράδειγμα.
Ο Στιβ και ο Νικ δούλευαν στον χώρο της διαφήμισης και στον ελεύθερο χρόνο τους έτρεχαν σε υπερμαραθώνιους. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα για το μπουφάν.
«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε ήταν οι εξής: πώς μπορείς να κοιμηθείς καλά το βράδυ πριν από έναν αγώνα; Αν πρόκειται να πεθάνεις από θερμική εξάντληση, μπορούν τα ρούχα σου να σε βοηθήσουν; Αν ο φακός σας ξεμείνει από μπαταρία στη μέση της νύχτας, μπορούν τα ρούχα σας να βοηθήσουν; Όταν τελειώσεις τον αγώνα στον Αμαζόνιο, τι κάνεις με τα ρούχα σου αν είναι γεμάτα κόπρανα και μυρμήγκια;»
Όλες αυτές οι προκλήσεις τους ενέπνευσαν να δημιουργήσουν νέα προϊόντα: ένα φούτερ με κουκούλα που κλείνει με φερμουάρ και καλύπτει το πρόσωπο αλλά διαθέτει οπές αναπνοής, μια σειρά από απίστευτα ελαφριά ρούχα που στεγνώνουν πολύ γρήγορα, ένα σακάκι με ηλιακή φόρτιση που μπορεί να εκπέμπει φως όταν χρειάζεται, και ρούχα κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου από φυσικά υλικά που μπορείτε να θάψετε στο τέλος της ζωής τους.
Τώρα σχεδιάζουν ρούχα όχι για την επόμενη σεζόν, αλλά για τον επόμενο αιώνα. «Είναι μια τρελή εποχή – της κλιματικής αλλαγής, της έλλειψης πόρων, της εξάπλωσης ασθενειών σε όλο τον κόσμο, του αποικισμού του διαστήματος», είπε ο Στιβ.
Το σακάκι που αντέχει την λάβα
Ένα άλλο ρούχο που αναπτύσσουν είναι το σακάκι Apocalypse, το οποίο είναι σχεδιασμένο για να αντέχει στη λάβα, και το ανθεκτικό στη διαστημική σκόνη σακάκι Mars, το οποίο έχει μια τρισδιάστατα εκτυπωμένη «τσέπη εμετού» σε περίπτωση που νιώσετε λίγο άβολα εκεί πάνω. Τέλος, το πουλόβερ Garbage της Vollebak είναι κατασκευασμένο από παλιές στολές πυροσβεστών και αλεξίσφαιρα γιλέκα.
Αναρωτιόμαστε γιατί κανείς άλλος δεν σχεδιάζει ρούχα για την κλιματική αλλαγή, τη σπανιότητα των πόρων, τον αποικισμό του διαστήματος, είπαν οι δυο ιδρυτές της εταιρείας.
Ωστόσο η κατασκευή των φουτουριστικών αυτών ρούχων κοστίζει. Το σακάκι με ηλιακή φόρτιση κοστίζει 395 λίρες, ενώ το σακάκι Mars 795 λίρες.
«Οι τιμές αντικατοπτρίζουν τα υλικά και τις μεθόδους που χρησιμοποιούν», εξήγησε ο Νικ. «Πριν από την εμπορευματοποίησή της, κάθε νέα τεχνολογία είναι αναπόφευκτα ακριβή».
Τα φουτουριστικά ρούχα της Vollebak έχουν ήδη αγοράσει ο Μπραντ Πιτ ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του Twitter Τζακ Ντόρσεϊ, ο σκηνοθέτης Κρίστοφερ Νόλαν και Όλαφουρ Ελίασον.
Τα δυο αδέλφια πιστεύουν πως στο μέλλον θα μπορέσουν να δημιουργήσουν μια έκδοση του μπουφάν που θα λειτουργεί και στο ορατό φάσμα.
- Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
- ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
- Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
- Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες φέτος τα Χριστούγεννα; Πού κυμαίνονται οι τιμές και τι ισχύει για το εξωτερικό