Ένας μετεωρίτης δίνει την απάντηση στην ερώτηση «πώς δημιουργήθηκε το νερό» στη Γη
NewsroomΑν αναρωτηθήκατε ποτέ από πού προέρχεται το νερό στη Γη, μια νέα έρευνα δίνει την απάντηση. Ερευνητές από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, στη Σκωτία, μελέτησαν έναν μετεωρίτη που βρέθηκε σε μια πόλη, και ανακάλυψαν ότι περιείχε νερό παρόμοιο με αυτό που υπάρχει στη Γη!
«Μια μικρή γεύση από το πρώιμο ηλιακό μας σύστημα», δήλωσε την Πέμπτη στο CNN ένα από τους ερευνητές που συμμετείχε στη μελέτη.
Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances την Τετάρτη, αποκαλύπτει ότι εξωγήινα πετρώματα μπορεί να έφεραν ζωτικά χημικά συστατικά - όπως το νερό - στον πλανήτη μας πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, δημιουργώντας τους ωκεανούς και όλη τη ζωή στη Γη.
Περίπου το 71% της επιφάνειας της Γης καλύπτεται από νερό, με τους ωκεανούς να κατέχουν περίπου το 96,5% του συνολικού νερού, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ.
Τι βρήκαν στον μετεωρίτη
Η απεικόνιση και η χημική ανάλυση του μετεωρίτη Winchcombe - όπως έχει γίνει γνωστός - αποκάλυψε ότι περιέχει περίπου 11% νερό και 2% άνθρακα, καθιστώντας τον τον πρώτο του είδους του που βρέθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η ομάδα, η οποία μέτρησε την αναλογία των ισοτόπων υδρογόνου στο νερό, διαπίστωσε ότι μοιάζει πολύ με τη σύνθεση του νερού στη Γη, σύμφωνα με δελτίο τύπου του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας.
Σε εκχυλίσματα από τον βράχο βρέθηκαν επίσης εξωγήινα αμινοξέα, καθιστώντας τον την ισχυρότερη απόδειξη ότι νερό και οργανικό υλικό παραδόθηκαν στον πλανήτη από αστεροειδείς, όπως αυτός από τον οποίο αποσπάστηκε ο Winchcombe.
Ο μετεωρίτης ταυτοποιήθηκε ως ανθρακούχος χονδρίτης CM, ένας τύπος πετρώδους μετεωρίτη που περιέχει υψηλή σύνθεση συστατικών που προϋπήρχαν του ηλιακού συστήματος.
Κατάφεραν να τον εντοπίσουν μέσα σε 12 ώρες από τότε που έπεσε στη Γη και επίσης δεν είχε αλλοιωθεί από τη γήινη ατμόσφαιρα.
«Ξέρουμε (αυτό σημαίνει) ότι όλα όσα βρίσκονται στο εσωτερικό του είναι 100% εξωγήινα, συμπεριλαμβανομένου του 11% νερού που περιέχει», δήλωσε ο Daly.
Ο Daly χαρακτήρισε τον μετεωρίτη του Winchcombe «τυχερό» εύρημα. «Είχε μόνο το μέγεθος μιας μπάλας του μπάσκετ, οπότε αν ταξίδευε με διαφορετική ταχύτητα ή υπό διαφορετική γωνία, θα είχε καεί όλος», είπε.
- Εντείνεται η πίεση της Δύσης στον Ζελένσκι να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν πριν αναλάβει ο Τραμπ
- Αμαλιάδα: Κλιμάκιο του Ανθρωποκτονιών βρίσκεται στον Πύργο - Στον θάνατο του Παναγιωτάκη επικεντρώνονται οι έρευνες
- Απεργία 20 Νοεμβρίου: Πώς θα κινηθεί το Μετρό
- Αγωνία για τον πρίγκιπα Ουίλιαμ και την Κέιτ Μίντλετον: Κινδύνεψε η ζωή τους μετά από επίθεση μασκοφόρων διαρρηκτών στο κάστρο του Ουίνδσορ