Τεχνολογία|23.11.2022 17:15

Ο πρώτος παρά-αστροναύτης; Ο ESA υποδέχθηκε το πρώτο άτομο με αναπηρία στις τάξεις του

Newsroom

Σε μια παγκόσμια πρωτοτυπία, ένας Βρετανός με αναπηρία, ο Τζον Μακ Φολ επιλέχθηκε για εκπαίδευση αστροναύτη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος.

Ο Τζον Μακ Φολ θα ενταχθεί στο σώμα διαστημικής εκπαίδευσης για να συνεργαστεί με σχεδιαστές και μηχανικούς για να δει αν μπορεί να γίνει ο πρώτος ανάπηρος που θα πάει στο διάστημα. Ο Τζον είναι Βρετανός Παραολυμπιονίκης σπρίντερ από το Σάρεϊ, ο οποίος έχασε το πόδι του σε ατύχημα με μοτοσικλέτα όταν ήταν 19 ετών, σύμφωνα με το BBC. Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, κατετάγη 2ος στα 100 μέτρα.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι την τάξη εκπαίδευσης αστροναυτών του 2022.

Ο Τζον θα ενταχθεί στο σώμα εκπαίδευσης ως παρααστροναύτης στο πλαίσιο μιας μελέτης σκοπιμότητας για να διαπιστωθεί τι πρέπει να προσαρμοστεί και να επανασχεδιαστεί. Αλλά μπορεί να περάσουν αρκετά χρόνια μέχρι να μπορέσει να πάει στο διάστημα... αν μπορέσει καθόλου.

Ο Βρετανός αστροναύτης Τιμ Πικ εκπαιδεύτηκε με την Esa το 2009 πριν τελικά πάει στο διάστημα το 2016.

Τα στατιστικά της διαλογής

Πέρυσι ήταν η πρώτη φορά από το 2008 που η διαστημική υπηρεσία απηύθυνε πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων για ένταξη στο πρόγραμμα αστροναυτών της. Συνολικά, έλαβαν περισσότερους από 22.500 έγκυρους υποψηφίους από όλα τα κράτη μέλη και τα συνδεδεμένα μέλη του ESA - συμπεριλαμβανομένων 257 αιτήσεων για το ρόλο του αστροναύτη με σωματική αναπηρία.

Οι περισσότερες αιτήσεις ελήφθησαν από τη Γαλλία - με 7.087 υποβολές - ακολουθούμενες από τη Γερμανία (με 3.695), το Ηνωμένο Βασίλειο (με 2.000), την Ιταλία (1.845) και την Ισπανία (1341).

Από τους αρχικούς αιτούντες, το 76% ήταν άνδρες και το 24% γυναίκες - με 530 γυναίκες και 831 άνδρες να καλούνται να προχωρήσουν στη δεύτερη φάση επιλογής. Από τους αιτούντες από το Ηνωμένο Βασίλειο, 166 πέρασαν στη δεύτερη φάση.

Μετά τον αρχικό έλεγχο - κατά τον οποίο εξετάστηκαν το βιογραφικό σημείωμα, τα έγγραφα και τα αποτελέσματα ειδικών ερωτηματολογίων - στο δεύτερο στάδιο 1.361 υποψήφιοι υποβλήθηκαν σε μια σειρά δοκιμασιών, από πρακτικές έως ψυχολογικές, στο κέντρο αξιολόγησης της ESA στο Αμβούργο.

Ακολούθησε μια πρόσθετη διαδικασία ελέγχου με βάση την ιατρική κατάσταση - και στη συνέχεια δύο συνεντεύξεις. Η πρώτη αξιολόγησε τις συμπεριφορικές και τεχνικές δεξιότητες, ενώ η δεύτερη συνέντευξη πραγματοποιήθηκε με τον ίδιο τον Γενικό Διευθυντή της ESA, τον Dr. Josef Aschbacher.

Η νέα τάξη αστροναυτών θα αναλάβει υπηρεσία στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Αστροναυτών στην Κολωνία της Γερμανίας, όπου θα υποβληθούν σε βασική εκπαίδευση για ένα έτος. Στη συνέχεια, θα περάσουν στη φάση της εκπαίδευσης στο διαστημικό σταθμό, προτού τους ανατεθούν συγκεκριμένες αποστολές.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ESAειδήσεις τώραΕυρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματοςαστροναύτης