Τεχνολογία|16.12.2022 14:15

Σάλος: Το Twitter μπλόκαρε λογαριασμούς δημοσιογράφων που κάλυπταν τον Elon Musk - «Μπλόκο» μέχρι και στο Mastodon

Newsroom

Τους λογαριασμούς αρκετών επιφανών δημοσιογράφων ανέστειλε το Twitter που «καλύπτουν» το μέσο κοινωνικής δικτύωσης και τον νέο διευθύνοντα σύμβουλό του Έλον Μασκ. Η κίνηση αυτή προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις.

Το μπλοκάρισμα λογαριασμών περιλάμβανε δημοσιογράφους από το CNN, τους New York Times και της Washington Post, καθώς και ανεξάρτητους δημοσιογράφους. Ο λογαριασμός του αντιπάλου του Twitter, Mastodon, ανεστάλη επίσης, σύμφωνα με δημοσίευμα του NBC News.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το νέο αφεντικό της της πλατφόρμας υποστηρίζει ότι οι συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι έκαναν doxxing – αποκάλυπταν δηλαδή την τοποθεσία του σε πραγματικό χρόνο, θέτοντας σε κίνδυνο τον ίδιο και την οικογένειά του.

Ο Μασκ δεν σχολίασε ευθέως την απαγόρευση των λογαριασμών, αλλά σε tweet του ανέφερε ότι «το να με επικρίνεις όλη την ημέρα είναι απολύτως εντάξει, αλλά το να αποκαλύπτεις την τοποθεσία μου σε πραγματικό χρόνο και να θέτεις σε κίνδυνο την οικογένειά μου δεν είναι».

Πρόσθεσε ότι οι λογαριασμοί που εμπλέκονται στην πρακτική του doxxing, δηλαδή στη δημοσίευση προσωπικών πληροφοριών για άτομα στο διαδίκτυο, αναστέλλονται για επτά ημέρες.

Αντιδράσεις για την κίνηση Μασκ

Όπως ήταν φυσικό η κίνηση του νέου ιδιοκτήτη του Twitter προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις τόσο από τους ίδιους τους δημοσιογράφους όσο και από μεγάλους μιντιακούς οργανισμούς. Οι NYT ζήτησαν επίσημες εξηγήσεις και το CNN δήλωσε ότι σκέφτεται να «επαναξιολογήσει» τη θέση του σχετικά με τις σχέσεις με το Twitter. Σε ανακοίνωσή της η Washington Post σημείωσε ότι η αναστολή του λογαριασμού της δημοσιογράφου τεχνολογίας της εφημερίδας, Ντρου Χάνελ, «υπονομεύει τον ισχυρισμό του Μασκ ότι σκοπεύει να λειτουργήσει το Twitter ως μια πλατφόρμα αφιερωμένη στην ελευθερία του λόγου». 

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων τόνισε ότι πρόκειται για «σοβαρή παραβίαση του δικαιώματος των δημοσιογράφων να μεταδίδουν τις ειδήσεις χωρίς τον φόβο αντιποίνων» αν επιβεβαιωθούν οι ατομικές απαγορεύσεις ως αντίποινα για τη δουλειά των δημοσιογράφων.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραTwitterΈλον Μασκwashington post