Εκατοντάδες τα θύματα των «αετονύχηδων» του Airbnb
Στέλιος ΒογιατζάκηςΤην επιθυμία των ιδιοκτητών ακινήτων να αξιοποιήσουν το φαινόμενο του Airbnb και των υπόλοιπων ιστοσελίδων βραχυχρόνιας μίσθωσης εκμεταλλεύονται επιτήδειοι που παρουσιάζονται ως μεσίτες και τους αποσπούν χρηματικά ποσά με υποσχέσεις για πολλά και γρήγορα κέρδη. Πρόκειται για απατεώνες που δεν στοχεύουν σε μεγάλα κέρδη από κάθε θύμα τους, αλλά χτυπούν γρήγορα και αποτελεσματικά αποσπώντας, ανάλογα με τη μέθοδο που ακολουθούν, χρηματικά ποσά που κυμαίνονται από λίγες εκατοντάδες έως 2.000-3.000 ευρώ.
Οταν πετύχουν τον σκοπό τους εξαφανίζονται, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι ο άνθρωπος που εξαπατήθηκε δεν θα μπει σε έναν επίπονο δικαστικό αγώνα που ίσως του κοστίσει περισσότερα χρήματα από εκείνα που έχασε. Οι αετονύχηδες που περιφέρονται γύρω από τον κλάδο των ακινήτων δεν είναι καινούργιο φαινόμενο, αλλά τον τελευταίο χρόνο το φαινόμενο παρουσιάζει έξαρση. «Το 2018 ήταν μια δυναμική χρονιά για την αγορά ακινήτων και αυτά τα φαινόμενα εμφανίστηκαν πιο έντονα» λέει στο «Εθνος» ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος (ΟΜΑΣΕ), Αγις Φικιώρης.
Και, όπως φαίνεται από τις μαρτυρίες των μεσιτών, οι περιπτώσεις «Airbnb» εξαπάτησης των πολιτών είναι εκατοντάδες. Οι απατεώνες που παρουσιάζονται ως μεσίτες χρησιμοποιούν διάφορα τρικ για να αποσπάσουν χρήματα από τους πολίτες. Αυτό που τους φέρνει τα μεγαλύτερα κέρδη ολοκληρώνεται σε βάθος χρόνου και δεν περιορίζεται σε μόνο μία είσπραξη. Οι επιτήδειοι παριστάνουν τους μεσίτες και προσεγγίζουν τους ιδιοκτήτες που έχουν ανεβάσει τα ακίνητά τους σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Τους πείθουν να υπογράψουν μισθωτήρια με τα οποία οι ίδιοι αναλαμβάνουν τη διαχείριση του ακινήτου και φυσικά την είσπραξη των μισθωμάτων. «Με διάφορες δικαιολογίες δεν πληρώνουν τα χρήματα που δικαιούται ο ιδιοκτήτης, ο οποίος στην αρχή είναι ανυποψίαστος και όταν μετά από λίγους μήνες καταλάβει τι έχει συμβεί ο απατεώνας έχει εξαφανιστεί έχοντας εισπράξει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό» λέει στο «Εθνος» το μέλος του ΔΣ και πρώην πρόεδρος της ΟΜΑΣΕ, Γιάννης Ρεβύθης, ο οποίος συμπληρώνει: «Αυτοί συνήθως δημιουργούν εταιρείες-φαντάσματα για να γίνουν πιο πιστευτοί, αλλά και υποτυπώδεις ιστοσελίδες που κατεβαίνουν έπειτα από λίγο καιρό».
Εξαφανίζεται για πάντα
Η άλλη μέθοδος δεν προσφέρεται για μεγάλα κέρδη, αλλά για γρήγορες και σχετικά μικρές εισπράξεις από πολλούς πολίτες ταυτόχρονα. Ο υποτιθέμενος διαχειριστής του ακινήτου εμφανίζεται στον ιδιοκτήτη που αναζητά ενοικιαστές και του παρουσιάζει την ιδέα της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Αν ο ιδιοκτήτης πειστεί, τότε ο «συνέταιρος» του φωτογραφίζει το ακίνητο και ζητά ένα ποσό για να κανονίσει τις απαραίτητες εργασίες καλλωπισμού που θα το κάνουν πιο ελκυστικό στους επισκέπτες των ιστοσελίδων βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Οταν εισπράξει τα χρήματα εξαφανίζεται για πάντα. «Σε αυτές τις περιπτώσεις μπαίνουν υπογραφές σε ένα ψευτοσυμφωνητικό και το θύμα δίνει μερικές εκατοντάδες ευρώ για την ανακαίνιση. Δεν είναι μεγάλα ποσά, αλλά με ένα ή δύο θύματα την ημέρα οι απατεώνες βγάζουν καλά χρήματα» λέει ο κ. Ρεβύθης και προσθέτει ότι η οικονομική ζημιά που παθαίνουν οι πολίτες είναι σημαντική, αλλά όχι τόσο μεγάλη που να τους κάνει να προχωρήσουν σε καταγγελίες και δικαστικούς αγώνες που θα κοστίσουν ακόμα περισσότερο σε χρόνο και χρήμα.
Η πλειονότητα των κρουσμάτων απάτης δεν αφορά ακίνητα στις δημοφιλείς για τη βραχυχρόνια μίσθωση περιοχές της Αθήνας, αλλά συνοικίες και προάστια της πρωτεύουσας όπου η ζήτηση είναι μικρότερη. Ο κ. Ρεβύθης εξηγεί ότι όσοι νοικιάζουν διαμερίσματα σε περιοχές όπως το Κουκάκι ή ο Νέος Κόσμος έχουν μεγαλύτερη τριβή με τη βραχυχρόνια μίσθωση και μπορούν ευκολότερα να διακρίνουν την απάτη. «Επίσης, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες δουλεύουν μόνοι τους τις πλατφόρμες και δεν ζητούν τις υπηρεσίες μεσίτη. Για τον λόγο αυτόν βλέπουμε περισσότερες περιπτώσεις απάτης σε περιοχές για τις οποίες υπάρχει μικρότερο ενδιαφέρον, όπως είναι το Περιστέρι, το Φάληρο ή τα Λιόσια».
«Να μην υπογράφουν τίποτα»
Οι μεσίτες επισημαίνουν ότι οι ιδιοκτήτες μπορούν να αποφύγουν τις παγίδες αν είναι στοιχειωδώς προσεκτικοί και αποφύγουν να μπουν σε χωράφια που δεν γνωρίζουν. Οπως λένε, οι πιστοποιημένοι μεσίτες, οι δικηγόροι και οι φοροτεχνικοί είναι πολύ καλύτεροι σύμβουλοι από έναν άγνωστο που εμφανίζεται μπροστά τους υποσχόμενος πολλά και γρήγορα χρήματα μέσω Airbnb. «Αυτό που συμβουλεύουμε τον κόσμο είναι να μην υπογράφει τίποτα και να μη δίνει χρήματα σε κανέναν αν δεν έχει μιλήσει προηγουμένως με τον δικηγόρο ή τον φοροτεχνικό του» λέει ο κ. Ρεβύθης, ενώ ο κ. Φικιώρης προσθέτει: «Πολλές φορές οι ιδιοκτήτες πέφτουν θύματα λόγω της αφέλειάς τους. Είναι γνωστό ότι κυκλοφορούν άνθρωποι που έχουν κακές προθέσεις. Οι πολίτες μπορούν να δουν στο Διαδίκτυο το Γενικό Εμπορικό Μητρώο για να διαπιστώσουν αν αυτός με τον οποίο συνομιλούν είναι επαγγελματίας. Και να μην πληρώνουν ούτε ένα ευρώ αν δεν υπάρχει γραπτώς εμπορική σχέση μίσθωσης»
- Διοικητές Νοσοκομείων: Μπάχαλο με τον νόμο Κεραμέως και τη μοριοδότηση των υποψηφίων - Τα λάθη και οι υποψίες για παρεμβάσεις
- ΣΥΡΙΖΑ: Στην τελική ευθεία για την εκλογή προέδρου - Τα φαβορί, οι τάσεις και οι στόχοι των υποψηφίων
- Χάρτης της ΕΕ με το Αιγαίο ξεσηκώνει... εθνικιστικές «φουρτούνες» στην Τουρκία
- Απεργία 20 Νοεμβρίου: Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ – Ποιοι συμμετέχουν