Τεχνολογία|22.03.2023 13:30

Πώς το TikTok έγινε «μαύρο πρόβατο» στη Δύση και βρέθηκε στο στόχαστρο κυβερνήσεων

Newsroom

Στο στόχαστρο πολλών δυτικών κυβερνήσεων έχει βρεθεί η ByteDance που βρίσκεται πίσω από τη δημοφιλή πλατφόρμα TikTok.

Πρώτες οι ΗΠΑ «τα έβαλαν» με την πλατφόρμα, που μετρά περισσότερους από 1 δισ. ενεργούς χρήστες, εγείροντας ζητήματα ασφαλείας. Ακολούθησε η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την Κομισιόν να ανακοινώνει στις 23 Φεβρουαρίου πως απαγορεύεται η χρήση του TikTok στα κινητά τηλέφωνα που είναι εγγεγραμμένα στην υπηρεσία κινητών συσκευών της Επιτροπής.

Η απόφαση για την απαγόρευση του TikTok αφορά τόσο τα υπηρεσιακά τηλέφωνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και προσωπικές συσκευές που είναι εγγεγραμμένες στη σχετική υπηρεσία.

Το μέτρο αποσκοπεί στην προστασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από απειλές και ενέργειες κατά της κυβερνοασφάλειας, που είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν για κυβερνοεπιθέσεις κατά του υπηρεσιακού περιβάλλοντός της, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Λίγες ημέρες μετά την απόφαση των Βρυξελλών ακολούθησε η Βρετανία, απαγορεύοντας την εφαρμογή στις κυβερνητικές συσκευές ενώ σήμερα το ίδιο έπραξε και η Ολλανδία.

«Οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ολλανδία δεν θα επιτρέπεται σε λίγο καιρό να χρησιμοποιούν την κινεζικής ιδιοκτησίας πλατφόρμα βίντεο TikTok στα επαγγελματικά τους τηλέφωνα», ανακοίνωσε σήμερα το ολλανδικό υπουργείο Εσωτερικών.

Την ίδια ώρα, είναι σε εξέλιξη στην Ιταλία έρευνα σε βάρος της εταιρείας, με την κατηγορία πως δεν εφαρμόζει τους δικούς του κανόνες ελέγχου για «επικίνδυνα περιεχόμενα που προτρέπουν την αυτοκτονία, τον αυτοτραυματισμό και διατροφικές διαταραχές».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κίναειδήσεις τώραTik TokΕΕΗΠΑ