Μια «έξυπνη» πόλη με... «Μεγάλο Αδελφό» χτίζει η Google στο Τορόντο
Θοδωρής ΛαΐναςΣτον σύγχρονο κόσµο το όνοµα Google είναι άρρηκτα συνδεδεµένο µε τις αναζητήσεις στο Ιντερνετ. H εταιρεία, που γρήγορα γιγαντώθηκε, έχει επεκταθεί τα τελευταία χρόνια σε διάφορους τοµείς της σύγχρονης τεχνολογίας και τώρα επιχειρεί να παντρέψει τον ψηφιακό µε τον… φυσικό κόσµο χάρη σε ένα φιλόδοξο πρότζεκτ που έχει εκπονήσει. Τα στελέχη της Google πρότειναν στην κυβέρνηση του Καναδά να µεταφερθεί η έδρα της στο Τορόντο, µε αντάλλαγµα να δοθεί στην εταιρεία µια περιοχή περίπου τριών χιλιάδων στρεµµάτων µπροστά στο λιµάνι της πόλης. Στην περιοχή αυτή υπάρχουν βιοµηχανικά κτίρια και µεγάλα πάρκινγκ.
Η Google θέλει να εξαφανίσει αυτές τις εγκαταστάσεις και στη θέση τους να χτίσει µια πόλη βγαλµένη από ταινία επιστηµονικής φαντασίας. Τα φουτουριστικού σχεδιασµού και φιλικά προς το περιβάλλον κτίρια, οι κατοικίες, τα καταστήµατα, οι δρόµοι, οι φωτισµοί, τα φανάρια και γενικά οτιδήποτε υπάρχει µέσα στην πόλη θα ενσωµατώνει κάθε είδους αισθητήρες, ενώ θα υπάρχουν κάµερες παντού. Φυσικά, τα πάντα θα είναι διασυνδεδεµένα τόσο µεταξύ τους όσο και µε κάποιο κεντρικό σύστηµα ελέγχου και διαχείρισης της λειτουργίας της πόλης. Σε πρώτη φάση η συµφωνία µε τις καναδικές Αρχές είναι να ξεκινήσει η ανάπλαση σε µια έκταση περίπου 50 στρεµµάτων στη συγκεκριµένη περιοχή, για να γίνει µια πρώτη εκτίµηση για το κατά πόσο είναι εφικτή η υλοποίηση του πρότζεκτ.
Τα ηλεκτρονικά συστήµατα της πόλης θα συλλέγουν κάθε είδους δεδοµένα για τη λειτουργία αλλά και τις συνθήκες που επικρατούν εκεί. Από την κίνηση στους δρόµους µέχρι την ποιότητα του αέρα, την κατανάλωση ενέργειας και τα επίπεδα του θορύβου. Οταν εντοπίζεται πρόβληµα, θα γίνονται άµεσα όλες οι ενέργειες επίλυσής του. Θα εµποδίζονται τα µποτιλιαρίσµατα, θα λειτουργούν συστήµατα καθαρισµού του αέρα κ.λπ. Τα δεδοµένα θα αναλύονται έτσι ώστε να διαπιστώνεται πώς κινούνται και πώς χρησιµοποιούν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πόλης τις δηµόσιες υπηρεσίες, τα καταστήµατα και τους ανοιχτούς χώρους (πάρκα κ.λπ.). Στη συνέχεια θα πραγµατοποιούνται οι απαραίτητες ενέργειες και κινήσεις ώστε να γίνεται ολοένα και πιο λειτουργική αλλά και ευχάριστη η σχέση των κατοίκων και των επισκεπτών µε την πόλη. Το επίπεδο ασφάλειας συνολικά στην πόλη αυτή αναµένεται να είναι επίσης πολύ αυξηµένο, χάρη σε όλα αυτά τα συστήµατα.
Για παράδειγµα, αν κάποιος πάει να περάσει τον δρόµο απρόσεκτα (π.χ. ενώ το φανάρι είναι πράσινο για τα αυτοκίνητα), οι αισθητήρες θα το διαπιστώνουν και θα ειδοποιούν µε διάφορους τρόπους τους διερχόµενους οδηγούς για να προσέχουν. Η αποκοµιδή των απορριµµάτων και η διαχείριση των ανακυκλώσιµων υλικών θα πραγµατοποιούνται µέσω δικτύων υπογείων σηράγγων, απευθείας από τις κατοικίες των κατοίκων της πόλης. Κάθε κάτοικος της πόλης θα διαθέτει µια προσωπική ιστοσελίδα µέσα από την οποία θα µπορεί να επικοινωνεί µε τις δηµόσιες υπηρεσίες της περιοχής, ενώ θα µπορεί να επικοινωνεί online µε τεχνίτες (υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους κ.ά.) σε περίπτωση που αντιµετωπίζει κάποιο πρόβληµα στο σπίτι. Θα µπορεί µέσα από την ιστοσελίδα αυτή να επικοινωνεί µε το γυµναστήριό του ή µε κάποιο κατάστηµα στο οποίο είναι πελάτης, ενώ επίσης θα µπορεί να στέλνει ειδοποιήσεις ή ενηµερώσεις στους κατοίκους του κτιρίου όπου διαµένει για όποιο θέµα τον απασχολεί. Ολα αυτά ακούγονται εξαιρετικά ενδιαφέροντα, αλλά κάποιοι λένε ότι υπάρχει και µια σκοτεινή πλευρά στο όλο εγχείρηµα.
Η ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΠΛΕΥΡΑ
Εκφράζονται έντονες ανησυχίες ότι κάπου στο βάθος µπορεί να κρύβεται ένας «Μεγάλος Αδελφός». Ολα τα συστήµατα που θα υπάρχουν στην πόλη θα καταγράφουν έναν τεράστιο όγκο δεδοµένων για τη ζωή των κατοίκων της. Οι διαχειριστές της πόλης, η Google και ίσως κάποιες εταιρείες που θα συνεργάζονται µε την Google θα γνωρίζουν τον τρόπο ζωής, τις συνήθειες και πάρα πολλές προσωπικές πληροφορίες για κάθε κάτοικο. Οι φόβοι που εκδηλώνονται για τη δηµιουργία της «έξυπνης» πόλης είναι ότι η αυξηµένη ποιότητα ζωής για τους κατοίκους της θα έχει ως τίµηµα την παρακολούθησή τους σε 24ωρη βάση και την εν αγνοία τους εκµετάλλευση των προσωπικών τους δεδοµένων µε διάφορους τρόπους. Η Google υποστηρίζει ότι αυτό δεν πρόκειται να συµβεί, αλλά µέχρι στιγµής δεν έχει αναφέρει πώς θα διασφαλίζονται τα προσωπικά δεδοµένα των κατοίκων. Πάντως, πριν από λίγα 24ωρα η εταιρεία έδωσε στη δηµοσιότητα εικόνες από τα κτίρια που σκοπεύει να χτίσει στην «έξυπνη» πόλη.
- Τα μηνύματα Μητσοτάκη για το 2025 και τα δύο σενάρια για τον ανασχηματισμό: Τι θα συζητηθεί στο υπουργικό
- Ξεκινά η μετακίνηση προσωπικού στα νοσοκομεία τους πρώτους μήνες του 2025 – Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας
- Διπλωματική αντεπίθεση του Τζολάνι: Πετά την προβιά του τζιχαντιστή και βάζει δυτικό κοστούμι
- Ζεστά ιγκλού, πολύχρωμα σπιτάκια και ένα μεγάλο υπαίθριο τζάκι περιμένουν τον Αϊ-Βασίλη στην Ακρόπολη των Σερρών