Τεχνολογία | 10.04.2023 22:14

Απόπειρες για αιώνια ζωή από την... τεχνητή νοημοσύνη - Πώς θα νικήσουμε το «τέλος» σύμφωνα με τους επιστήμονες

Newsroom

Πολύ κοντά στο να ζήσουμε «για πάντα» φαίνεται πως πιστεύουν ότι είμαστε οι επιστήμονες σύμφωνα με την Daily Mail. Πώς όμως θα μπορούσαμε να πετύχουμε ένα… ψηφιακό πλήγμα στον θάνατο;

Σύμφωνα με τον Δρ Πράτικ Ντεσάι, ιδρυτή πολλών startups, αν υπάρχει αρκετό υλικό από video και ηχητικές καταγραφές των αγαπημένων τους, υπάρχει «100% πιθανότητα» οι συγγενείς μας να «ζουν μαζί μας για πάντα».

Η διαδικασία είναι η εξής: μέσω video, ηχητικών καταγραφών, εγγράφων και φωτογραφιών ενός ατόμου θα μπορούσαμε να τροφοδοτήσουμε ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που θα μάθει έτσι τα πάντα για το εν λόγω άτομο. Οι χρήστες τότε μπορούν να σχεδιάσουν ένα avatar που μοιάζει και συμπεριφέρεται ακριβώς όπως ο άνθρωπος «πρότυπο».

Ο Ντεσάι, που έχει δημιουργήσει μια πλατφόρμα παρεμφερή με το ChatGPT, έγραψε μάλιστα στο Twitter πως «θα μπορούσε να είναι δυνατό μέχρι το τέλος του χρόνου».

Το project «Live Forever»

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό: Το ChatGPT έχει επιτρέψει τη δημιουργία του project Live Forever, ενός ρομπότ εικονικής πραγματικότητας που υιοθετεί τον τρόπο ομιλίας και την συμπεριφορά του ανθρώπου που καλείται να μιμηθεί. Ο Άρτουρ Σούκοφ, ιδρυτής του εν λόγω project, που είχε πει το 2022 πως η συγκεκριμένη τεχνολογία θα κυκλοφορούσε σε 5 χρόνια, τώρα λέει πως λόγω των πρόσφατων βημάτων προόδου της ΑΙ, αυτό θα γίνει γρηγορότερα.

Μια άλλη εταιρία που ειδικεύεται στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, η Rememory, έχει δημιουργήσει έναν «χώρο μνήμης», που επιτρέπει την επανασύνδεση με ανθρώπους που δεν βρίσκονται πλέον κοντά μας σε μια εμπειρία «βύθισης». Η εταιρία χρησιμοποιεί βίντεο και φωτογραφίες, όπως και μια συνέντευξη 7 ωρών με τον άνθρωπο, ενόσω αυτός ζούσε, προκειμένου να βασιστεί στη δόμηση του «εικονικού» ατόμου, που θα εμφανιστεί σε μια οθόνη 400 ιντσών, έχοντας υιοθετήσει όλες τις εκφράσεις, την ομιλία και την συμπεριφορά του ατόμου με το οποίο επιθυμούμε να επικοινωνήσουμε.

Το 2020, ένα τηλεοπτικό σόου στη Νότια Κορέα έδειξε την εικονική επανένωση μιας μητέρας με την επτάχρονη κόρη της, που είχε φύγει από τη ζωή το 2016. Αλλά και ο Ray Kurzweil, πρώην μηχανικός της Google που επιχειρεί να δημιουργήσει ένα ψηφιακό αντίγραφο των ανθρώπων που θα επιτρέψει την - κατά κάποιο τρόπο - αθανασία τους είχε πει πως ο πατέρας του έφυγε από τη ζωή όταν ήταν 22 ετών και πως «ελπίζει να του ξαναμιλήσει» μέσω αυτής της «αναδημιουργίας» του.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

θάνατοςειδήσεις τώραεπιστήμονεςτεχνητή νοημοσύνη