Τεχνολογία|12.03.2019 19:13

Παγκόσμιος Ιστός: Αυτά είναι τα δέκα πράγματα που πρέπει να ξέρετε

Newsroom

Σαν σήμερα, πριν από 30 χρόνια, ιδρύθηκε ο Παγκόσμιος Ιστός. Αυτά είναι, λοιπόν, τα δέκα πράγματα που δεν πρέπει να ξεχάσουμε για το Web. 

1. Ολες οι ιστοσελίδες του Διαδικτύου αποτελούν τον Παγκόσμιο Ιστό. 

2. Η τεχνολογία του ιστού δημιουργήθηκε το 1989 από τον Βρετανό Τιμ Μπέρνερς Λι, ο οποίος εκείνη την εποχή εργαζόταν στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών (CERN) στην Γενεύη της Ελβετίας. Αρχικά είχε ως στόχο να βοηθήσει τους συναδέλφους του στο CERN, για να μπορούν να κοινοποιούν πληροφορίες μεταξύ πολλαπλών ηλεκτρονικών υπολογιστών.

3. Ο ιστός γεννήθηκε σε έναν υπολογιστή (τύπου Apple). Όταν ο ιδρυτής της Apple, Στιβ Τζομπς, «εκπαραθυρώθηκε» από την εταιρεία του το 1985, ίδρυσε αμέσως την ανταγωνιστική εταιρεία NeXT.  Ο πρώτος NeXT computer κυκλοφόρησε το 1988, και παρόλο που οι πωλήσεις ήταν πολύ χαμηλές (περίπου 50.000 στο σύνολο), ήταν ένας NeXT computer εκείνος στον οποίο ο Μπέρνερς-Λι εγκατέστησε το World Wide Web.

4. Το όνομα που έδωσε στην εφεύρεσή του ο ίδιος ο Λι είναι World Wide Web, το γνωστό σε όλους μας “www”

5. Ο παγκόσμιος ιστός (World Wide Web ή www) είναι ένα ανοιχτό σύστημα διασυνδεδεμένων πληροφοριών και πολυμεσικού περιεχομένου, που επιτρέπει στους χρήστες του Διαδικτύου να αναζητήσουν πληροφορίες μεταβαίνοντας από ένα έγγραφο στο άλλο.

6. Το World Wide Web και το Internet δεν είναι το ίδιο πράγμα. Το δεύτερο εξελίσσεται από τη δεκαετία του '60.

7. Το World Wide Web είναι ουσιαστικά μια online εφαρμογή που βασίζεται σε καινοτομίες όπως η γλώσσα HTML, οι διευθύνσεις URL και το πρωτόκολλο HTTP (HyperText Transfer Protocol).

8. Ο σερ Τιμ Μπέρνερς Λι παραμένει ενεργός και σήμερα εργάζεται επάνω στο Solid, ένα πρόγραμμα που θέλει να διορθώσει τα κακώς κείμενα του παγκόσμιου ιστού.

9. «Ο Παγκόσμιος Ιστός ήταν πλέον επιδραστική καινοτομία της εποχής μας», ανέφερε ο Jeff Jaffe, γενικός διευθυντής του World Wide Web Consortium.

10. Με αφορμή τα 30ά γενέθλια του Παγκόσμιου Ιστού, η Google έχει αφιερώσει το σημερινό της doodle στη μεγάλη γιορτή του διαδικτύου, ενσωματώνοντας στο λογότυπο της μια φωτογραφία υπολογιστή προηγούμενων δεκαετιών.

Παγκόσμιος Ιστός