Τεχνολογία|23.07.2023 14:00

Τα μέταλλα έχουν την ικανότητα «αυτοεπιδιόρθωσης» – Η τυχαία ανακάλυψη των επιστημόνων που μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμη

Newsroom

Οι επιστήμονες παρατήρησαν για πρώτη φορά την ικανότητα των μετάλλων να αυτό -επιδιορθώνονται, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Αυτό, θα μπορούσε να σημαίνει ότι, στο μέλλον, μπορεί να δούμε μηχανές, γέφυρες και αεροπλάνα να έχουν την ικανότητα να αναστρέφουν τη βλάβη που προκαλείται από τη φθορά ή ακόμη και σχισίματα Με άλλα λόγια, περισσότερο ασφαλή και με μεγαλύτερη διάρκεια.

Δισεκατομμύρια δολάρια το κόστος των βλαβών

Το εύρημα αναφέρεται σε δελτίο τύπου που εκδόθηκε από τα Εθνικά Εργαστήρια Sandia και τo Πανεπιστήμιο Α & Μ του Τέξας. Ο επιστήμονας υλικών της Sandia, Brad Boyce, αναφέρει ότι, «ήταν απολύτως εντυπωσιακό να το παρακολουθεί κανείς από πρώτο χέρι. Επιβεβαιώσαμε ότι τα μέταλλα έχουν την δική τους εγγενή ικανότητα αυτοΐασης, τουλάχιστον σε περίπτωση βλάβης κόπωσης στην νανοκλίμακα». Οι κατασκευές όπως, τα εξαρτήματα ηλεκτρικών συσκευών, οι μηχανές οχημάτων και οι γέφυρες συχνά έχουν φθορές εξαιτίας του φορτίου που οδηγεί σε ρωγμές. Αυτό συνεπάγεται κόστη αντικατάστασης, χαμένο χρόνο και μερικές φορές, σε τραυματισμούς ή απώλειες ζωών. Σύμφωνα με υπολογισμούς, κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, οι εν λόγω βλάβες έχουν οικονομικές επιπτώσεις που υπολογίζονται σε δισεκατομμύρια δολάρια.

Η ανακάλυψη της ικανότητας αυτής των μετάλλων ήταν τελείως τυχαία, όταν οι ερευνητές επιχειρούσαν απλά να αξιολογήσουν τον τρόπο εξάπλωσης των ρωγμών. Μετά από 40 λεπτά πειραμάτων, εντελώς απροσδόκητα, οι βλάβες άρχισαν να αναστρέφονται από μόνες τους. Η έρευνα, ωστόσο, βρίσκεται ακόμη σε πρώιμα στάδια. Όπως υπογράμμισε ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο A & M, Μichael Demkowicz, «κατά πόσον αυτά τα ευρήματα μπορούν να γενικευτούν πιθανότατα θα αποτελέσει αντικείμενο εκτεταμένης έρευνας στο μέλλον. Δείξαμε ότι η αυτο-επιδιόρθωση συμβαίνει σε νανοκρυσταλλικά μέταλλα στο κενό. Αλλά δεν γνωρίζουμε αν αυτό ισχύει επίσης για παραδοσιακά μέταλλα στον αέρα».

μεταλλεύματαμέταλλοεπιστήμονεςέρευναειδήσεις τώρα