Τεχνολογία|16.08.2023 09:33

Σπουδαία ανακάλυψη: «Έξυπνες» κάλτσες για ασθενείς με άνοια - Πώς κάνει ευκολότερη τη ζωή τους

Newsroom

Οι ασθενείς με άνοια μπορούν να συνεχίσουν να ζουν στο σπίτι τους και να λαμβάνουν τη φροντίδα που χρειάζονται όταν τη χρειάζονται χάρη σε ένα ζευγάρι… κάλτσες. Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Έξετερ, αυτές οι έξυπνες κάλτσες με τεχνητή νοημοσύνη (AI) παρακολουθούν τον καρδιακό ρυθμό, τα επίπεδα ιδρώτα και την κίνηση των ανθρώπων που τις φορούν.

Σύμφωνα με το studyfinds.org, οι εύστοχα ονομαζόμενες «SmartSocks» θα επιτρέπουν στους φροντιστές να εντοπίζουν πότε οι ευάλωτοι άνθρωποι βρίσκονται σε κίνδυνο. Οι δοκιμές των νέων κάλτσων από την τεχνολογική νεοφυή εταιρεία Milbotix πρόκειται να ξεκινήσουν σύντομα, τόσο σε σπίτια όσο και σε νοσηλευτικά ιδρύματα.

Σε αντίθεση με τους ανιχνευτές που χρησιμοποιούνται σήμερα για παρόμοιους σκοπούς, οι SmartSocks μοιάζουν ακριβώς με τις πραγματικές κάλτσες, αφαιρώντας το άγχος και την ταλαιπωρία των ογκωδών οθονών, τις οποίες οι ασθενείς συχνά θέλουν να αφαιρούν. Πλένονται ακόμη και στο πλυντήριο, δεν απαιτούν φόρτιση και μπορούν να ελέγχουν τη γνωστική κατάσταση των ασθενών, κάτι που δεν μπορούν να κάνουν οι σημερινές συσκευές.

Οι κάλτσες επινοήθηκαν μέσω μιας συνεργασίας μεταξύ των ερευνητών της Milbotix και του Πανεπιστημίου του Exeter. Ο εφευρέτης της SmartSock Dr. Zeke Steer, ο οποίος είναι επίσης ο διευθύνων σύμβουλος της Milbotix, σκέφτηκε την ιδέα αφού είδε τη μάχη της προγιαγιάς του με την άνοια.

«Μου ήρθε η ιδέα για τις SmartSocks ενώ δούλευα εθελοντικά σε ένα ίδρυμα φροντίδας για την άνοια. Το σημερινό προϊόν είναι το αποτέλεσμα εκτεταμένης έρευνας, διαβούλευσης και ανάπτυξης», λέει ο Δρ Steer, σύμφωνα με δήλωση του SWNS.

«Μέχρι στιγμής οι SmartSocks έχουν τύχει απίστευτα καλής υποδοχής σε χώρους φροντίδας και είμαι ενθουσιασμένος να δω τι αντίκτυπο μπορεί να έχουν τα προϊόντα μας στην παροχή έγκαιρων προειδοποιήσεων για ταραχή και πτώσεις, επιτρέποντας στο προσωπικό του οίκου φροντίδας να παρεμβαίνει έγκαιρα», συνεχίζει ο εφευρέτης.

«Το πόδι είναι στην πραγματικότητα ένα εξαιρετικό μέρος για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με το άγχος και οι κάλτσες είναι ένα οικείο κομμάτι ρουχισμού που οι άνθρωποι φορούν καθημερινά, η έρευνά μας δείχνει ότι οι κάλτσες μπορούν να αναγνωρίσουν με ακρίβεια τα σημάδια του άγχους - κάτι που θα μπορούσε πραγματικά να βοηθήσει όχι μόνο τα άτομα με άνοια, αλλά και τους φροντιστές τους».

Μια δεύτερη μελέτη σχετικά με τη συσκευή διεξάγεται από το Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας Φροντίδας του Ινστιτούτου Έρευνας Άνοιας του Ηνωμένου Βασιλείου στο Imperial College του Λονδίνου, με στόχο τη δημιουργία μιας υπηρεσίας «έξυπνου σπιτιού» με την ονομασία Minder που θα επιτρέπει στους ασθενείς με άνοια να ζουν στο σπίτι τους.

Μια δοκιμή με τη χρήση των SmartSocks στην οποία συμμετέχουν 15 άτομα που ζουν στο σπίτι με άνοια βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, ενώ οι εγκαταστάσεις φροντίδας στο Ηνωμένο Βασίλειο δοκιμάζουν ήδη τις συσκευές σε σπίτια που διαχειρίζεται η Southern Healthcare.

«Νομίζω ότι η ιδέα των SmartSocks είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να βοηθήσουμε στην ανίχνευση του πότε ένα άτομο αρχίζει να αισθάνεται άγχος ή φόβο», λέει η Margot Whittaker, Διευθύντρια Νοσηλευτικής και Συμμόρφωσης στον όμιλο Southern Healthcare.

Η Sarah Daniels, επικεφαλής του τομέα υγείας και κοινωνικής φροντίδας στο Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας DRI Care του Ηνωμένου Βασιλείου στο Imperial College του Λονδίνου, αναφέρει ότι η τεχνολογία αποτελεί μια «συναρπαστική» εξέλιξη σε έναν ολοένα και πιο σημαντικό τομέα.

«Οι φορητές συσκευές γίνονται γρήγορα ένας σημαντικός τρόπος παρακολούθησης της υγείας και της δραστηριότητας», λέει η Daniels, σύμφωνα με το SWNS. «Στο κέντρο μας, έχουμε δοκιμάσει μια σειρά από βραχιολάκια και ρολόγια. Ωστόσο, οι συσκευές αυτές παρουσιάζουν μια σειρά από προκλήσεις για τους ηλικιωμένους και τα άτομα που πάσχουν από άνοια».

«Δεν κρατούν τη φόρτιση για πολύ- οι άνθρωποι συχνά τα αφαιρούν και στη συνέχεια τα παραμελούν. Διαπιστώσαμε επίσης ότι όσοι θέλουν να φορούν ρολόι, προτιμούν να φορούν το δικό τους και ότι όσοι έχουν πιο εύθραυστο δέρμα, κινδυνεύουν από περιοχές πίεσης και ερεθισμούς του δέρματος».

«Οι SmartSocks προσφέρουν μια νέα και πολλά υποσχόμενη εναλλακτική λύση που θα μπορούσε να αποφύγει πολλά από αυτά τα ζητήματα», προσθέτει ο Daniels.

άνοιατεχνητή νοημοσύνηειδήσεις τώρα