Τεχνολογία|11.09.2023 22:15

Αυγό άγνωστου πλάσματος; Τι είναι η χρυσή σφαίρα που βρέθηκε στον βυθό του Ειρηνικού;

Newsroom

Στον πυθμένα του Ειρηνικού ωκεανού, στα ανοικτά της Αλάσκα, βρέθηκε μία μυστηριώδης χρυσή σφαίρα που προβληματίζει τους επιστήμονες. Πρόκειται για ένα λείο αντικείμενο, με μια τρύπα στη μέση. Βρέθηκε από ένα τηλεκατευθυνόμενο μηχάνημα υποβρύχιας εξερεύνησης, σε βάθος περίπου τριών χιλιομέτρων.

Στις ΗΠΑ, οι επιστήμονες της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) καταλήγουν σε δύο πιθανότητες: είτε πρόκειται για αυγό άγνωστου θαλάσσιου πλάσματος, είτε για περίεργο θαλάσσιο σφουγγάρι. Οι άνθρωποι της υπηρεσίας, που έκανε την ανακάλυψη, διεξάγουν δοκιμές και ανάλυση DNA για να εξακριβώσουν την ταυτότητα του γυαλιστερού αντικειμένου που, σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, δίνει την αίσθηση «δερματικού ιστού».

Η ανακάλυψη έγινε στο πλαίσιο της αποστολής Seascape Alaska 5, η οποία εξερευνά τον Κόλπο της Αλάσκας σε βάθος μέχρι 6,5 χιλιομέτρων. Το χρυσό αντικείμενο αναρροφήθηκε απαλά από έναν τηλεχειριζόμενο βραχίονα από το μηχάνημα εξερεύνησης, προκειμένου να εξεταστεί σε εργαστήριο. Η αποστολή, που μπορεί κανείς να παρακολουθήσει σε ζωντανή ροή, θα συνεχιστεί έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

Τα μέλη της ομάδας, μιλώντας μέσω της ζωντανής ροής στις 30 Αυγούστου, όταν έγινε η ανακάλυψη, μοιράστηκαν τις θεωρίες τους για την ταυτότητα του αντικειμένου. Για άλλους πρόκειται για αυγό που έχει εκκολαφθεί ενώ, για άλλους, για είδος σφουγγαριού. Η τρύπα στη μέση της χρυσής σφαίρας θα μπορούσε να έχει δημιουργηθεί από την εκκόλαψη πλάσματος, ή από την εισβολή κάποιου θηρευτή.

Το αντικείμενο, στις εικόνες που ελήφθησαν από τον πυθμένα του ωκεανού, έχει χρυσή όψη. Ωστόσο, αυτό αποδόθηκε στην αντανάκλαση από τους προβολείς του υποβρυχίου. Στο εργαστήριο, η φωτογραφία του αντικειμένου που τραβήχτηκε, υποδηλώνει ένα καφέ - κίτρινο χρώμα. 

«Δεν είμαστε καν σίγουροι για το τι είναι»

Η Κέρι Χάουελ, οικολόγος βαθέων υδάτων στο Πανεπιστήμιο του Πλίμουθ, σημείωσε ότι, η ανακάλυψη νέων ειδών κατά τη διάρκεια εξερευνητικών αποστολών, δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Υπό κανονικές συνθήκες, ωστόσο, τα νέα αυτά είδη είναι εύκολο να ενταχθούν σε μια ευρεία ταξινομική κατηγορία. «Συχνά βλέπουμε νέα πράγματα, αλλά συνήθως έχουμε αρκετά καλή γνώση για το τι είναι. Το ασυνήθιστο με αυτό το πράγμα είναι ότι δεν είμαστε καν σίγουροι για το τι είναι. Είναι αυγό, είναι σφουγγάρι, τι είναι;», τόνισε.

Όπως πρόσθεσε, «θα πάμε με τη θεωρία του αυγού λόγω της υφής του. Το αισθάνεσαι σαρκώδες και δεν έχει κάποια εμφανή ανατομία. Έχει μια τρύπα που υποδηλώνει ότι κάτι έχει μπει ή έχει βγει. Αλλά δε μοιάζει με κανένα αυγό που έχω δει ποτέ». «Αν είναι αυγό, το πραγματικά ενδιαφέρον ερώτημα είναι ποιανού είναι το αυγό. Είναι αρκετά μεγάλο. Δεν είναι αυγό μικρού ψαριού αυτό», κατέληξε.

Το αντικείμενο θα μπορεί να ενταχθεί σε κάποια από τις οικογένειες της θαλάσσιας ζωής μετά τα αποτελέσματα των εξετάσεων DNA. Είναι, όμως, απίθανο ένα είδος να ταυτοποιηθεί με ακρίβεια με δεδομένο ότι μόνο ένα μικρό μέρος της θαλάσσιας ζωής έχει αλληλουχηθεί.

ειδήσεις τώραβυθόςαυγόΕιρηνικός Ωκεανός