Τεχνολογία|27.03.2019 15:39

Huawei: «Φοβάται» τα δίκτυα 5G η Κοµισιόν

Μαρία Ψαρά

Την ανησυχία της για ανάπτυξη δικτύων 5G από την κινεζική εταιρεία Huawei εξέφρασε χθες η Κοµισιόν µε σύστασή της προς τα κράτη-µέλη. Η Επιτροπή δεν απαγόρευσε την ανάθεση της ανάπτυξης των τηλεπικοινωνιακών δικτύων στον κινεζικό κολοσσό, ωστόσο συνέστησε µια δέσµη συγκεκριµένων δράσεωνπροϋποθέσεων για την αξιολόγηση των κινδύνων των δικτύων 5G.

Πρόκειται για έναν συνδυασµό νοµοθετικών και πολιτικών µέτρων «που αποσκοπούν στην προστασία των οικονοµιών, των κοινωνιών και των δηµοκρατικών συστηµάτων της Ευρώπης» όπως σηµείωσε η Κοµισιόν. Η λογική της Κοµισιόν είναι ότι «τα δίκτυα 5ης γενιάς (5G) θα αποτελέσουν τη µελλοντική ραχοκοκαλιά των κοινωνιών και των οικονοµιών µας», αλλά και ότι «οι δηµοκρατικές διαδικασίες, όπως οι εκλογές, εξαρτώνται όλο και περισσότερο από τις ψηφιακές υποδοµές και τα δίκτυα 5G».

Επιφυλάξεις είχε εκφράσει και ο επίτροπος Προϋπολογισµού Ετινγκερ για τη συµφωνία Κίνας-Ιταλίας που συνήφθη πρόσφατα. Οι Βρυξέλλες ανησυχούν µήπως η Ρώµη αποτελέσει τον δούρειο ίππο για την επέκταση της Κίνας στην ΕΕ σε βάρος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Νέο πλαίσιο συνεργασίας µεταξύ ΕΕ και Κίνας αναµένεται να τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής που έχει προγραµµατιστεί στις Βρυξέλλες στις 9 Απριλίου. Μεταξύ των άλλων που προβλέπονται, η Ευρώπη επιθυµεί τη συνεργασία της Κίνας για την αλλαγή των κανόνων στον Παγκόσµιο Οργανισµό Εµπορίου.

Huawei5G