Θα μας πάρουν τις δουλειές οι ψηφιακοί άνθρωποι; Το μέλλον στην αγορά εργασίας
NewsroomΚοιτάζοντας τον λογαριασμό στο Instagram της DJ και επίδοξου μοντέλου Dex θα τη δείτε να φοράει μοντέρνα ρούχα και να συνομιλεί χαλαρά με τους θαυμαστές της. Ωστόσο, είναι σαφές ότι είναι διαφορετική, καθώς πρόκειται για έναν εξ ολοκλήρου ψηφιακό άνθρωπο, που έχει κατασκευάσει μία νεοφυής εταιρεία στο με έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Dex εμφανίζεται στις σκηνές που παίζει σαν ολόγραμμα ή στην οθόνη πίσω από τη σκηνή. Άνθρωπο δημιουργούν τη μουσική που παίζει, ενώ είναι κατασκευασμένη με τη βοήθεια του 3d λογισμικού Unreal που χρησιμοποιείται στα βιντεοπαιχνίδια σε συνδυασμό με τεχνολογία καταγραφής κίνησης. Η τεχνητή νοημοσύνη της επιτρέπει να συγκρατεί πληροφορίες και να απαντά σε ερωτήσεις με φωνή που παράγεται, επίσης, από τεχνολογία Al.
Είναι μια μουσική ιδιοφυΐα
«Είναι ίσως ένας από τους μοναδικούς ψηφιακούς ανθρώπους στο χώρο των παραστατικών τεχνών με τους οποίους να κάνεις διάλογο και να αλληλεπιδράσεις», λέει η Denise Harris, CCO της startup εταιρείας Sum Vivas. «Μπορείς να τη ρωτήσεις οτιδήποτε, είναι μία μουσική ιδιοφυΐα», συμπληρώνει.
Τον περασμένο μήνα, η Dex εμφανίστηκε στην Εβδομάδα Ψηφιακής Μόδας στη Νέα Υόρκη, το Παρίσι και το Μιλάνο, περπατώντας για τους οίκους Prada και Louis Vuitton.
Πιθανές εφαρμογές
Ωστόσο, η εταιρεία Sum Vivas προσανατολίζεται σε πιο πρακτικές εφαρμογές για τους ψηφιακούς της ανθρώπους. Για παράδειγμα, η Shellie μπορεί να παρέχει πληροφορίες σε ιστότοπους εταιρειών σαν avatar ενώ ο πολύγλωσσος Arif σε οθόνες αεροδρομίου μπορεί να δώσει κατευθύνσεις και να απαντήσει στις ερωτήσεις των επιβατών στη μητρική τους γλώσσα.
Από όταν βγήκε στον αέρα το ChatGPT της OpenAI έχει ανοίξει ένας διάλογος για τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, που τροφοδοτείται από μεγάλες βάσεις δεδομένων.
Ακολούθησε ρεκόρ επενδύσεων με πάνω από 21 δισεκατομμύρια δολάρια να κατευθύνονται στον κλάδο τους πρώτους 9 μήνες του 2022. Τον Μάρτιο του 2023, η Google λάνσαρε το Bard, που πρόσφατα μετονομάστηκε σε Gemini, και περίπου την ίδια εποχή η Anthropic κυκλοφόρησε τον βοηθό τεχνητής νοημοσύνης Claude.
Η UneeQ με έδρα τις ΗΠΑ και τη Νέα Ζηλανδία έχει αναπτύξει ψηφιακούς ανθρώπους που μπορούν να κάνουν διάλογο, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν βοηθοί σε σάιτ εταιρειών. Τον Μάρτιο η Sama 2.0 έκανε το ντεμπούτο της στον ιστότοπο και την εφαρμογή της Qatar Airways. Η Microsoft ανακοίνωσε πρόσφατα ότι οι χρήστες του λογισμικού της Azure θα μπορούν να δημιουργούν αληθοφανή avatar που θα μπορούν να κάνουν διάλογο.
Εύλογες οι ανησυχίες
Ο ενθουσιασμός όμως για την τεχνητή νοημοσύνη έχει δημιουργήσεις και εύλογες ανησυχίες για τον αντίκτυπο της στην αγορά εργασίας. Η Harris, ωστόσο εμφανίζεται καθησυχαστική, «Σε κάθε σενάριο που βρήκαμε, δημιουργούμε θέσεις εργασίας και εργαζόμαστε σε αρμονία με τους ανθρώπους αντί να παίρνουμε θέσεις εργασίας», υποστηρίζει. «Οι ψηφιακοί άνθρωποι, πρώτα απ' όλα, πρέπει να συνεργάζονται με κανονικούς ανθρώπους. Θα περάσουμε σε ένα στάδιο όπου οι ψηφιακοί άνθρωποι θα είναι απλά ένα ακόμα μέλος της ομάδας», επισημαίνει από την πλευρά του ο Rob Sims.
- Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
- Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
- Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό