Τεχνολογία|20.05.2024 19:00

Ερευνητές ανέπτυξαν μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που διακρίνει τον σαρκασμό - Το εκπαίδευσαν βλέποντας σειρές

Newsroom

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χρόνιγκεν στην Ολλανδία ανέπτυξαν ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να καταλάβει τον σαρκασμό.

Η ομάδα ανέπτυξε «πολυτροπικό αλγόριθμο» τον οποίο εκπαίδευσε σε σκηνές από δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές, όπως Τα Φιλαράκια και το The Big Bang Theory.

«Μελετώντας τον σαρκασμό, συνειδητοποιείς πόσο πολύ τον χρησιμοποιούμε ως κομμάτι της επικοινωνίας μας. Αλλά με τις συσκευές μας πρέπει να μιλάμε  με πολύ κυριολεκτικό τρόπο, σαν να μιλάμε σε ένα ρομπότ, γιατί αυτό κάνουμε. Δεν χρειάζεται όμως να είναι έτσι τα πράγματα» επεσήμανε ο Ματ Κόλερ, που συνυπογράφει τη μελέτη. 

Η ομάδα χρησιμοποίησε μια βάση δεδομένων που ονομάζεται Multimodal Sarcasm Detection Dataset (MUStARD), την οποία δημιούργησαν ερευνητές από τις ΗΠΑ και τη Σιγκαπούρη.

Διέκρινε τον σαρκασμό με 75% ακρίβεια 

Οι προηγούμενοι αλγόριθμοι ανίχνευσης σαρκασμού βασίζονταν συνήθως την ανάλυση κειμένου, ωστόσο η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστήμιου του Χρόνιγκεν, χρησιμοποίησε, επίσης, την ανάλυση συναισθήματος στον προφορικό λόγο και την αναγνώριση συναισθημάτων σε ηχητικά αποσπάσματα.

Το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης μπόρεσε να ανιχνεύσει τον σαρκασμό σχεδόν στο 75% των περιπτώσεων. Η μετέπειτα εργασία στο εργαστήριο με χρήση συνθετικών δεδομένων βελτίωσε ακόμη περισσότερο αυτό το επίπεδο ακρίβειας.

Σκοπεύουν να βελτιώσουν περαιτέρω το μοντέλο, εκπαιδεύοντας το να διακρίνει χειρονομίες και εκφράσεις. «Θα θέλαμε,ακόμα, να συμπεριλάβουμε περισσότερες γλώσσες και να υιοθετήσουμε την ανάπτυξη τεχνικών αναγνώρισης σαρκασμού», δήλωσαν.

αλγόριθμοςτεχνητή νοημοσύνηειδήσεις τώρα