Τεχνολογία|27.05.2024 22:26

Όταν η Google γελοιοποιείται από την ΑΙ: «Βάλτε κόλλα στην πίτσα και φάτε... πέτρες»

Newsroom

Πρόσφατα η Google παρουσίασε τη μεγαλύτερη αλλαγή στη μηχανή αναζήτησής της τα τελευταία 25 χρόνια, στην προσπάθειά της να ανταγωνιστεί τη Microsoft και την OpenAI.

Παρουσίασε το πρόγραμμα AI Overviews το οποίο παρέχει στους χρήστες περιλήψεις που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη στην κορυφή πολλών αποτελεσμάτων αναζήτησης.

Ωστόσο γρήγορα εταιρεία βρέθηκε αντιμέτωπη με σφοδρές επικρίσεις αφού το πρόγραμμα παρείχε ψευδείς ή παραπλανητικές πληροφορίες σε ερωτήσεις ορισμένων χρηστών.

Οι αλλόκοτες απαντήσεις

Όταν ένας χρήστης έψαξε στο Google εάν μπορεί μια γυναίκα να καπνίζει όσο είναι έγκυος, η ΑΙ έδωσε μια ασυνήθιστη συμβουλή: «Οι γιατροί συνιστούν να καπνίζεις 2-3 τσιγάρα την ημέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης».

Σε άλλη περίπτωση, χρήστης ρώτησε πώς μπορεί να κάνει τυρί να κολλήσει στην πίτσα. Και εκεί η ΑΙ έδωσε μια αλλόκοτη απάντηση: «Μπορείς να βάλεις ένα όγδοο της κούπας μη τοξική κόλλα στη σάλτσα».

Άλλος χρήστης ρωτά: «Πόσες πέτρες να φάω»  για να πάριε την απάντηση ότι «οι γεωλόγοι συνιστούν να τρώμε τουλάχιστον μία μικρή πέτρα την ημέρα, καθώς οι πέτρες είναι καλή πηγή βιταμινών και άλλων στοιχείων με ωφέλιμα χαρακτηριστικά για τον άνθρωπο».

Σε άλλη απάντηση, η ΑΙ της Google έγραψε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα είναι μουσουλμάνος, ενώ ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ είναι χριστιανός.

Λειτουργία σε πειραματικό στάδιο

Σε μια προσπάθεια η εταιρία να… ηρεμήσει τα πνεύματα μετά τις εξοργιστικές απαντήσεις που έδινε η εφαρμογή της, άρχισε να αποσύρει κάποια λανθασμένα αποτελέσματα αναζήτησης ενώ ανέφερε ότι πρόκειται για λειτουργία σε πειραματικό στάδιο και ότι επί του παρόντος δοκιμάζει τις δυνατότητές της και ελέγχει τα αποτελέσματα και τις διαδικασίες.

Παράλληλα εκπρόσωπος της εταιρίας δήλωσε ότι το AI Overview υποβλήθηκε σε εκτεταμένες δοκιμές πριν από την κυκλοφορία του και ότι η εταιρεία λαμβάνει «άμεσα μέτρα, όπου είναι απαραίτητο, σύμφωνα με τις πολιτικές μας για το περιεχόμενο».

Microsoftειδήσειςgoogleτεχνητή νοημοσύνηειδήσεις τώρα