Τεχνολογία|31.05.2024 16:51

Σοκ: Χάκερς ισχυρίζονται πως υπέκλεψαν δεδομένα 30 εκατ. πελατών της τράπεζας Santander

Newsroom

Χάκερς προσπαθούν να πουλήσουν, όπως ισχυρίζονται, εμπιστευτικές πληροφορίες που ανήκουν σε εκατομμύρια υπαλλήλους και πελάτες της τράπεζας Santander.

Επιβεβαιώνει κλοπή δεδομένων η τράπεζα

Ανήκουν στην ίδια συμμορία που αυτή την εβδομάδα ισχυρίστηκε ότι παραβίασε την Ticketmaster, μεταδίδει το BBC.

Η τράπεζα - η οποία απασχολεί 200.000 άτομα παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων περίπου 20.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο - επιβεβαίωσε ότι έχουν κλαπεί δεδομένα.

Η Santander ζήτησε συγγνώμη και ανέφερε ότι «επικοινωνεί προληπτικά με τους πελάτες και τους υπαλλήλους που επηρεάζονται άμεσα». «Μετά από έρευνα, έχουμε πλέον επιβεβαιώσει ότι ορισμένες πληροφορίες που αφορούν πελάτες της Santander Χιλής, της Ισπανίας και της Ουρουγουάης, καθώς και όλους τους νυν και ορισμένους πρώην υπαλλήλους της Santander του ομίλου είχαν αποκτήσει πρόσβαση», ανέφερε σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα.

«Στη βάση δεδομένων δεν περιέχονται δεδομένα συναλλαγών, ούτε διαπιστευτήρια που θα επέτρεπαν τη διενέργεια συναλλαγών σε λογαριασμούς, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων και των κωδικών πρόσβασης για ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές», ανέφερε η τράπεζα.

Η Santander είπε επίσης ότι τα τραπεζικά της συστήματα δεν επηρεάστηκαν, ώστε οι πελάτες να μπορούν να συνεχίσουν να «πραγματοποιούν συναλλαγές με ασφάλεια».

Σε μια ανάρτηση σε ένα φόρουμ hacking -που εντοπίστηκε για πρώτη φορά από ερευνητές του Dark Web Informer- η ομάδα που αυτοαποκαλείται ShinyHunters δημοσίευσε μια αγγελία λέγοντας ότι είχε δεδομένα που περιλαμβάνουν:

τα στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών 30 εκατομμυρίων ανθρώπων

  • 6 εκατομμύρια αριθμούς λογαριασμών και υπόλοιπα
  • 28 εκατομμύρια αριθμούς πιστωτικών καρτών
  • πληροφορίες ανθρώπινου δυναμικού για το προσωπικό

Η Santander δεν έχει σχολιάσει την ακρίβεια των ισχυρισμών αυτών.

Η ShinyHunters έχει στο παρελθόν πουλήσει δεδομένα που επιβεβαιωμένα έχουν κλαπεί από την αμερικανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών AT&T. Η συμμορία πωλεί επίσης, όπως λέει, τεράστιο όγκο ιδιωτικών δεδομένων από την Ticketmaster.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση λέει ότι συνεργάζεται με την Ticketmaster για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Το FBI έχει επίσης προσφερθεί να βοηθήσει. Ωστόσο, ορισμένοι εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι οι ισχυρισμοί της ShinyHunters θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή.

χάκερυποκλοπέςτράπεζατραπεζικός λογαριασμόςειδήσεις τώρα