Τεχνολογία|02.06.2024 22:39

Κατάδικοι προετοιμάζονται μέσω της εικονικής πραγματικότητας για τη ζωή μετά τη φυλακή

Newsroom

Την πρώτη εβδομάδα της επαγγελματικής της κατάρτισης, η Τίφανι Μπους έμαθε πώς να αλλάζει τα λάδια ενός αυτοκινήτου. «Αν ήξερα ότι ήταν τόσο εύκολο, τότε δεν θα πλήρωνα για την αλλαγή λαδιών», είπε στον εκπαιδευτή της. Αλλά η Μπους δεν είχε ποτέ επαφή με ένα πραγματικό αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης. Αντ' αυτού, έμαθε σε ένα εικονικό γκαράζ, χρησιμοποιώντας τα γυαλιά εικονικής πραγματικότητας της Meta Quest.

Ένας εναλλακτικός τρόπος κατάρτισης

Η Μπους, 36 ετών, είναι έγκλειστη στο σωφρονιστικό ίδρυμα για γυναίκες Μέριλαντ και ανήκει σε μια ομάδα εκπαιδευομένων που μαθαίνουν δεξιότητες με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας, οι οποίες θα τους προετοιμάσουν να ακολουθήσουν θέσεις εργασίας ως τεχνικοί αυτοκινήτων μετά την αποφυλάκισή τους. Για την Μπους, η οποία αναμένεται να αποφυλακιστεί τον Ιούνιο, αφού έχει φυλακιστεί αρκετές φορές από την ηλικία των 19 ετών, το πρόγραμμα θα της δώσει ένα πολύ σημαντικό εφόδιο για την ανοικοδόμηση της ζωής της εκτός φυλακής.

«Είναι επιτακτική ανάγκη να λάβουμε κάποιου είδους εκπαίδευση», δήλωσε η Μπους στο CNN σε συνέντευξή της στη φυλακή τον περασμένο μήνα. «Είμαι ενθουσιασμένη που θα μπορέσω να γυρίσω σπίτι και να χρησιμοποιήσω αυτά που (μάθαμε) εδώ».

Παρόλο που η τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας υπάρχει εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, εξακολουθεί να θεωρείται συχνά ως μια σχετικά εξειδικευμένη τεχνολογία που χρησιμοποιείται κυρίως σε παιχνίδια. Όμως το MCIW - σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Vehicles for Change με έδρα τη Βαλτιμόρη, διερευνά κατά πόσον τα ακουστικά VR θα μπορούσαν να καταστήσουν τις ευκαιρίες επαγγελματικής κατάρτισης πιο προσιτές μέσα στις φυλακές. Ο απώτερος στόχος είναι να μειωθούν τα ποσοστά υποτροπής, εξασφαλίζοντας ότι οι έγκλειστοι θα έχουν μια σαφή πορεία προς καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας μόλις αποφυλακιστούν.

Σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι τεχνικοί αυτοκινήτων έχουν μεγάλη ζήτηση - οι επαγγελματικές ομάδες λένε ότι ο κλάδος βλέπει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας να μένουν κενές κάθε χρόνο. Και στο Μέριλαντ, οι θέσεις αυτές συχνά αμείβονται πάνω από τον κατώτατο μισθό των 15 δολαρίων την ώρα.

«Το θέμα είναι να βρούμε στους ανθρώπους μια δουλειά που οδηγεί σε μια καριέρα, και μπορούμε να κρατήσουμε τους ανθρώπους μακριά από τη φυλακή» δήλωσε ο πρόεδρος του Vehicles for Change, Martin Schwartz. «Αν μπορούν να βρουν μια δουλειά που θα πληρώνει 16 έως 20 δολάρια την ώρα, μπορούμε να αλλάξουμε την πορεία του ποσοστού υποτροπής».

Η εκπαίδευση μηχανικών αυτοκινήτων γίνεται εικονική

Η Vehicles for Change ιδρύθηκε το 1999 για να παρέχει σε οικογένειες με χαμηλό εισόδημα οικονομικά προσιτά αυτοκίνητα. Το 2016, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός ανέπτυξε ένα πρόγραμμα κατάρτισης μηχανικών αυτοκινήτων με φυσική παρουσία για πρώην φυλακισμένους, όπου οι συμμετέχοντες θα λάμβαναν αμειβόμενη επαγγελματική κατάρτιση, ενώ θα επισκεύαζαν αυτοκίνητα που θα πήγαιναν στους πελάτες του οργανισμού.

Η οργάνωση έχει σχέσεις με εργοδότες όπως η Napa Auto Parts και η AAA, εκπρόσωποι των οποίων συμμετέχουν στο διοικητικό της συμβούλιο, για να βοηθήσει τους αποφοίτους να εξασφαλίσουν εργασία πλήρους απασχόλησης μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Στη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19, άρχισε να διερευνά εναλλακτικούς τρόπους παροχής της κατάρτισης.

Τελικά συνδέθηκε με την εταιρεία λογισμικού HTX Labs, η οποία είχε κατασκευάσει προγράμματα εκπαίδευσης εικονικής πραγματικότητας για την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ και αργότερα σχεδίασε το πρόγραμμα εκπαίδευσης μηχανικών αυτοκινήτων για την Vehicles for Change.

Εκτός από τις φυλακές στο Μέριλαντ, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός εφαρμόζει επίσης πιλοτικά το πρόγραμμα κατάρτισης μηχανικών αυτοκινήτων μέσω της εικονικής πραγματικότητας σε φυλακές στο Τέξας και τη Βιρτζίνια.

Για τους διευθύνοντες του σωφρονιστικού τμήματος του Μέριλαντ, το πρόγραμμα εικονικής πραγματικότητας παρείχε έναν τρόπο να γίνει εύκολα και γρήγορα η επαγγελματική κατάρτιση για έναν τομέα που έχει ανάγκη από εργαζόμενους στο σωφρονιστικό ίδρυμα γυναικών. Το σωφρονιστικό τμήμα συνεργάζεται «πολύ στενά με το υπουργείο Εργασίας για να καθορίσει ποιες είναι οι ανάγκες του κλάδου, πού υπάρχουν κενές θέσεις εργασίας», σύμφωνα με την Carolyn Scruggs, υπουργό δημόσιας ασφάλειας και σωφρονιστικών ιδρυμάτων του Μέριλαντ.

Παρόλο που τα ακουστικά κοστίζουν σχεδόν 500 δολάρια το καθένα, εξακολουθούν να είναι πιο προσιτά από την παροχή συμβατικών, πρακτικών προγραμμάτων κατάρτισης.

«Φέρνοντας VR, εξαλείφεται όλος αυτός ο απαιτούμενος χώρος ή η χρηματοδότηση που θα χρειαζόμασταν για να κατασκευάσουμε μια ολόκληρη αίθουσα διδασκαλίας», δήλωσε η Ντανιέλε Κοξ, διευθύντρια εκπαίδευσης στο Τμήμα Δημόσιας Ασφάλειας και Σωφρονιστικών Υπηρεσιών του Μέριλαντ, η οποία επιβλέπει τα 26 διαφορετικά προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης του σωφρονιστικού τμήματος.

«Επίσης, τους προσφέρει κάτι μέσα σε δύο εβδομάδες που θα χρειαζόταν περισσότερο χρόνο αν έκαναν πρακτική εξάσκηση μέσα στην τάξη», δήλωσε η Κοξ. «Έτσι μπορούμε να έχουμε κάποιες γυναίκες ... να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία και να βγουν έξω και να βρουν δουλειά αμέσως μόλις αποφυλακιστούν».

Τέλος, στη φτώχεια;

Από το πρόγραμμα εκμάθησης μέσα εικονικής πραγματικότητας έχουν ήδη αποφοιτήσει 15 γυναίκες από πέρσι.

«Η εικονική πραγματικότητα θα είναι ο νούμερο ένα τρόπος με τον οποίο θα εκπαιδεύουμε τα επαγγέλματα δεξιοτήτων σε πέντε χρόνια σε όλους τους τομείς», δήλωσε. «Αυτή η τεχνολογία πρόκειται να αλλάξει, σίγουρα την κατάρτιση (μέσα στη φυλακή), αλλά θα κάνει τεράστια διαφορά για τους περιθωριοποιημένους πληθυσμούς που έχουμε σε αυτή τη χώρα, οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε σε ένα κοινοτικό κολέγιο για να πάρουν ένα πτυχίο αυτοκινήτου ή μια επαγγελματική σχολή ... Δεν πρόκειται μόνο να καλύψουμε το κενό για τα επαγγέλματα, αλλά θα αλλάξουμε τη φτώχεια σε αυτή τη χώρα με τη χρήση της εικονικής πραγματικότητας».

φυλακήεικονική πραγματικότηταφυλακισμένοιειδήσεις τώραΗνωμένες Πολιτείες